Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaOdobrena gradnja hidroelektrane "Ulog"

Odobrena gradnja hidroelektrane “Ulog”

KALINOVIK, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku preduzeću “EFT” odobrenje za građenje hidroelektrane “Ulog”, projekat vrijedan više od 120 miliona KM.

“Ovaj projekat predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova”, rekla je Golićeva novinarima nakon ceremonije predaje odobrenja za građenje.

Ističući da je kompanija “EFT” izuzetan investitor i pouzdan poslovni partner, Golićeva je napomenula da su sve dosadašnje poslove koji se odnose na istražne radove, izradu tehničke dokumentacije, elektroenergetske radove, kao i izgradnju pristupnih lokalnih puteva uglavnom izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.

“I kineska kompanija `Sinohidro` angažovaće za građevinske radove na ovom projektu lokalnu građevinsku operativu, a tokom izgradnje hidroelektrane `Ulog` u naredne četiri godine biće uposleni svi radno sposobni nezaposleni stanovnici Kalinovinka, uključujući i veliki broj žena”, istakla je Golićeva.

Ona je naglasila da je ovaj projekat značajan i za lokalnu zajednicu, jer će Kalinovik kao izrazito nerazvijena opština značajno uvećati prihode u budžetu – od koncesija, taksi i poreza.

Golićeva je naglasila da će kompanija “EFT”, čiji je predsjednik Vuk Hamović, obezbijediti značajan broj stipendija za učenike i studente, koji će u narednom periodu biti angažovani u radu ove hidroelektrane.

Šef projekta hidroelektrane “Ulog” Svetomir Prokić izrazio je zadovoljstvo posjetom Golićeve i njenih saradnika.

On je izrazio uvjerenje u još bolju i sadržajniju saradnju “EFT” grupe sa Vladom Srpske i opštinom Kalinovik, te najavio da će veoma brzo krenuti prvi iskopi na brani.

Prokić je dodao da su u pripremu dokumentacije ovog veoma složenog i skupog projekta uloženi ogromni napori zbog čega polaže velike nade i u uspješnu rezalizaciju ovog projekta.

Prema njegovim riječima, prvo će se pristupiti izgradnji tunela i prilaznih puteva, a nakon toga i akumulacije jezera, za šta je potrebno riješiti manji broj imovinsko-pravnih pitanja.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je ovo najvažniji projekat u posljednje vrijeme u ovoj opštini, koji, kako je rekla, vraća život u ovu lokalnu zajednicu.

Ona je potvrdila odličnu saradnju i partnerske odnose sa investitorom, ističući posebno njihovu ulogu u otvaranju novih radnih mjesta.

Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane “Ulog” povjerena je kineskoj kompaniji “Sinohidro”, jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija koja realizuje projekte u 55 zemalja.  Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti