Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasProfit Enija smanjen za 39 odsto

Profit Enija smanjen za 39 odsto

RIM, Neto profit najveće italijanske naftne kompanije Eni pao je u prvom tromjesečju ove godine za 39 odsto na godišnjem nivou, na 1,54 milijardi evra.

To je, kako prenose agencije, ipak, bolji rezultat od 1,37 milijardi evra, koliko su prognozirali analitičari. Korigovani neto profit u periodu januar-mart bio je 1,43 milijardi evra, u odnosu na 2,47 milijardi evra, ostvarenih u prvom tromjesečju prošle godine.
Korigovani operativni profit istovremeno je smanjen za 36 odsto (ne računajući rezultate kompanije za transport gasa Snam), na 3,79 milijardi evra. Proizvodnja nafte i gasa opala je na 1,6 miliona barela naftnog ekvivalenta dnevno usljed negativnih faktora u Nigeriji, Libiji i Velikoj Britaniji. Prodaja gasa smanjena je za 1,3 odsto, na 30,2 milijarde kubnih metara.
Gubici po osnovi prerade nafte i gasa dostigli su u prvom tromjesečju 152 miliona evra. Kompanija očekuje da će kapitalni izdaci ove godine ostati na nivou prošlogodišnjih. Eni je potvrdio i prognozu profita i rentabilnosti za tekuću godinu. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti