Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiToplane kratkih rukava za podsticaje

Toplane kratkih rukava za podsticaje

BANJALUKA, RS neće u skorije vrijeme podsticati toplane koje troše energiju iz obnovljivih izvora, nakon što je odbačena inicijativa da se obuhvate Prijedlogom zakona o obnovljim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, koji su juče razmatrali poslanici Narodne skupštine RS.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS u obrazloženju odbijanja navedene inicijative, pokrenute na sprovedenoj javnoj raspravoj, naveli su da su opredijeljeni da prevashodno podstiču proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, jer oblast toplotne energije nije zakonski uređena.
“Nisu uspostavljeni mehanizmi za mjerenje isporučene toplotne energije, što isključuje i mogućnost obezbjeđenja sredstava kroz cijenu toplotne energije. Stoga je opredjeljenje da se olakšice za proizvođače toplotne energije utvrđuju posebnim odlukama koje donosi Vlada”, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.
Željko Kovačević, resorni ministar, na sjednici republičkog parlamenta, naglasio je da se zakonskim rješenjima uređuje tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije.
“Predloženim zakonom uređuju se mjere podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i sprovođenje sistema podsticaja za njenu proizvodnju”, kazao je Kovačević u obraćanju poslanicima.
Istakao je da se zakonskim rješenjima uređuju izgradnja postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i druga pitanja od značaja za ovu oblast, napominjući da Vlada RS donosi akcioni plan za korištenje obnovljivih izvora energije kojim se ostvaruju ciljevi utvrđeni Strategijom razvoja energetike RS do 2030. godine i međunarodnim sporazumima.
Prema zakonu, proizvođač struje iz “čistih” izvora može ostvariti pogodnosti prilikom priključenja na mrežu, prednost u pristupu mreži, pravo na obavezan otkup struje, garantovanu otkupnu cijenu, kao i na premiju za potrošnju za vlastite potrebe ili prodaju na tržištu RS.
Pravo na podsticaj može ostvariti proizvođač struje u novim hidrocentralama, vjetroelektranama, geotermalnim centralama, elektranama na biomasu i postrojenju efikasne kogeneracije snage do 10 megavata, te solarnim elektranama sa fotonaponskim ćelijama i elektranama na bio-gas snage do jednog megavata.
RS je od 2012. uvela podsticaje za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora kroz naplatu naknade potrošačima u iznosu od 0,0018 KM po utrošenom kilovat-času. Prijedlogom zakona predviđeno je da se pet odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje “zelene” energije uplaćuje na Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS radi unapređenja mjera energetske efikasnosti. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti