Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHamović: Veliki značaj HE "Ulog" za opštinu i za Republiku Srpsku

Hamović: Veliki značaj HE “Ulog” za opštinu i za Republiku Srpsku

KALINOVIK, Predsjednik Upravnog odbora EFT grupe Vuk Hamović izjavio je danas u Kalinoviku da će izgradnja hidroelektrane “Ulog” značajno uticati na razvoj ove lokalne zajednice, a doprinijeće i elektroenergetskoj stabilnosti Republike Srpske.

On je dodao da je EFT grupa zastupljena i na izgradnji termoelektrane “Stanari”, što je mnogo veći projekat.

“I Kalinovik i Srpska imaće višestruke koristi od izgradnje HE `Ulog`. Prvo će biti zaposleno oko 350 radnika na izgradnji brane, a potom će na njenom održavanju i redovnom radu biti angažovano 20 stručnih i osposobljenih lica”, rekao je Hamović novinarima.

On je naveo da će radovi ubrzo početi, a da se završetak izgradnje HE “Ulog” očekuje krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

EFT je do sada u ovaj projekat uložio više od 17 miliona KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas u Kalinoviku preduzeću “EFT” odobrenje za građenje hidroelektrane “Ulog”, projekta vrijednog više od 120 miliona KM.

Projekat hidroelektrane “Ulog” predviđa izgradnju protočne hidroelektrane, proizvodne snage 35 megavata, s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 85.000 megavat-časova.

Sve dosadašnje poslove, koji se odnose na istražne radove, izradu cjelokupne tehničke dokumentacije, snabdijevanje gradilišta električnom energijom, kao i izgradnju sedam kilometara pristupnih i lokalnih puteva, uglavnom su izvela domaća preduzeća i domaće konsultantske kuće.

Izgradnja glavnih objekata hidroelektrane “Ulog” povjerena je kineskoj kompaniji “Sinohidro”, jednoj od najvećih svjetskih infrastrukturnih kompanija, koja realizuje projekte u 55 zemalja.  Srna

9 KOMENTARI

  1. svaka čast samo pravite hidrocentrale .izvoz struje u evropu jedina nada da se bosna ekonomski stabilizuje.evropa je gladna struje.svaku riječicu rijeku pa i veći potok iskoristite maskimalno.više struje ako građani bih budu koristili doći će onda do pojeftinjenja.građani neka se zimi grijaju na struju . i što bolje utopljavanje kuća i zgrada itd.

  2. i nama kriminalcima je drago sto ovaj ugledni kriminalac ulaze u RS. slazem se sa Tarikom da sve rijeke treba prodati, kao i rude, sume i oranice, po mogucnosti strancima, tako da sto manje ostane gradjanima. steta je sto ce cijena struje drasticno porasti, ali mi lopovi imamo dovoljno love, a ostali gradjani nek se snalaze.

  3. Laži prevare i obmane.Ja da sam na vašem mjestu Vuče Hamoviću ne bih dirao tudje..Nije to prčija Milorada Dodika,Obrena Petrovića,i poltrončića oko njih,prodaju vam oni ono što nije njihovo.Laži su da će imati koristi stanari doboj kalinovnik,i ko zna šta ste vi to još uzeli ili planirate uzeti… korist imate vi i ovo društvo oko vas.Vi ste možda dobar trgovac strujom,a i to će pokazati optužnice koje su podignute protiv vas i vojina lazarevića u srbiji,ali niste diobar analitićar koji može predvidjeti budućnost ulaganja novca,NE ISPLATI VAM SE NIŠTA OVODJE NA OVAKAV NAČIN RADITI JER VAS ČEKA ISTO OVO ŠTO VAS JE DANAS SNAŠLO U SRBIJI.OVI NAŠI PRODAJU ONO ŠTO IMAMO NAJVREDNIJE A TO RADI SIROMAH KOJI JE VEĆ SVE PRODAO.VREME ĆE POKAZATI KO JE U PRAVU.

  4. G.Hamovicu, poslao sam Vam e-mail na vise e-mailova za Vas u vezi nabavke masine za montazu i demontazu damperskih tockova 57 colla, sto imaju svi rudnici u regionu. Vjerujem da do Vas to ne stizye, iako sam vise puta poslao u Stanare, Beograd, London. S POSTOVANJEM! HIDRAULIK-MARKETING BANJA LUKA LAKTASI , Direktor Brane Ninkovic, dipl.ing kont. tel. 00387 65586304

  5. Vuce Hamovicu, i vama slicni (COMSAR, Kaldera,td), pokazite javno ugovor o koncesiji i nacin (javni tender) na osnovu kojeg ste te koncesije dobili. Koliku cete koncesionu naknadu placati. Pokazite, da narod vidi, i da vas posle toga povesa. Na vreme pripremite cetkice za zube da se pridruzite Sanaderu, kad vam jednog dana (bice to ubrzo) ode mentor i zastitnik Dodik. To vazi i za njega. Svi ste pod budnom prismotrom i samo se ceka pravi momenat da sevnu lisice. Nicija nije gorela do zore, kaze stara poslovica. Prestanite da bacate narodu prasinu u oci. Zbog vas i takvih niko ozbiljan ne ulaze u energetski sektor u RS i beze (RWE, itd), cak i kd potpisu predugovore. Zasto se ne grade, i nece se grsduti dok je Dodika, hidroelektrane Buk Bela, HE na srednjoj Drinu, Vrbasu, Bosni, itd. Kolike su zbog toga stete po RS. Samo od toga cela zemlja mogla bi da zivi.

  6. Nema ništa od tog Uloga. Tehnički neizvodljiv. Tako je to kad amateri dobijaju koncesije od još većih amatera nosioca državne vlasti i javnih funkcija. Ko će sad Hamoviću nadoknaditi štetu. Ne bi me čudilo kad bi to bila ta ista država koja mu je dodijelila (na guzove) koncesiju koja se ne može realizovati jer je Bog TAKO HTEO. “OTETO PROKRETO”.

  7. Prosetao sam malo Kalinovikom i Ministarstvo i saznadoh da od te HE Ulog nema nista. Nece se graditi, a niko nece da kaze zasto

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti