Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiO investiranju Turske u energetiku u BiH

O investiranju Turske u energetiku u BiH

SARAJEVO, Delegacija BiH i predstavnici Turske razgovarali su danas u Ankari o iznalaženju mogućnosti za investiranje Turske u energetski sektor u BiH, te uspostavljanju poslovne saradnje između turskih i kompanija iz BiH.

Iz kabineta zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermine Salkičević-Dizdarević, koja je predvodila delegaciju BiH, saopšteno je da se ona sastala sa ministrom energije i prirodnih resursa Turske Taner Jildizom i njegovim zamjenikom Hasanom Merdžanom u okviru učešća na poslovnom forumu “Ulaganja Turske i njenih privrednika u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva u BiH”.

Postignut je dogovor između kompanija “Temsan” i “Energoinvest”, koje će 15. maja potpisati ugovor, a razgovarano je i sa kompanijom “Čengiz” koja je izrazila želju za učešćem u izgradnji u projektu “Blok sedam”.

Geološki zavod Federacije BiH /FBiH/ i Institut za rudarstvo Turske usaglasili su tekst ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, čije je potpisivanje planirano za večeras, što će doprinijeti da bude obnovljena laboratorija Zavoda, omogućena razmjena i edukacija stručnjaka, te zajednički nastupi na tenderima.

Turska strana je izrazila želju da nabavi laboratorije za Rudarsko-geološko-građevinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli.

Merdžan će od 4. do 7. juna boraviti u Tuzli, gdje će sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem otvoriti Tuzlanski sajam, u okviru kojeg će biti održan Poslovni forum Turske i BiH.

Jildiz je obećao značajne investicije u BiH u oblasti energetike i rudarstva.

Salkičević-Dizdarević je sa predstavnicima uprave korporacije “Turkiš petroleum” razgovarala o zajedničkim projektima i interesu ove kompanije da uđe na tržište BiH.

Ona se susrela i sa Mustafom Akašom, generalnim direktorom Generalnog direktorata turskih kompanija uglja, koje su, takođe, izrazile veliki interes za projekte u BiH.

Delegaciju BiH činili su predstavnici kompanija i institucija iz BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti