Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaU Prijedoru počinje izgradnja fabrike solarnih panela

U Prijedoru počinje izgradnja fabrike solarnih panela

PRIJEDOR, U Prijedoru bi iduće sedmice trebalo da počne izgradnja pogona za proizvodnju solarnih panela, vrijednog 3,2 miliona KM.

Ugovor o kupoprodaji zemljišta, na kojem će biti građena nova fabrika, danas su u Prijedoru potpisali gradonačelnik Marko Pavić i Jovica Katić, suvlasnik banjalučke firme “Premium” koja je u ovom poslu investitor.

Pavić je rekao da je ovo jedan od rezultata dugogodišnje misije lokalne vlasti u Prijedoru kojom se privlačenjem stranih i domaćih investicija stvara sigurna podloga za nova radna mjesta.

“Podržavamo ovaj posao i iz razloga što je pred takvim poslovima budućnost i što će oni na ovim prostorima tek doći do izražaja. Republika Srpska već ima zakonodavstvo u oblastima alternativnih izvora energije kao što su sunce, vjetar i biomasa, ali ga već i mijenja”, naveo je Pavić.

Direktor “Premiuma” Jovica Katić rekao je da je sa drugim suvlasnikom, koji je fizičko lice iz Njemačke, realizaciju ove ideje započeo prije četiri godine i da je u Prijedoru našao na odgovarajuće uslove.

“Za četiri do četiri i po mjeseca trebalo bi da bude završena proizvodna hala, a prva proizvodnja da krene za osam mjeseci. U početku planiramo 15 do 18 zaposlenih radnika, a u punom proizvodnom kapacitetu 39. Izvozićemo 80 odsto proizvodnje”, najavio je Katić.

“Premium” je od grada Prijedora kupio zemljište u industrijskoj zoni Celpak u kojoj se nalaze parcele površine od 3.000 do 10.000 metara kvadratnih. Po ispunjavanju ovdašnjih kapaciteta, investitorima će biti na raspolaganju nova industrijska zona kod Janjića pumpe.  Srna

2 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti