Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzgradnja prvog vjetroparka u Srbiji

Izgradnja prvog vjetroparka u Srbiji

BEOGRAD, Gradnja prvog vjetroparka u Srbiji, vrijednog 300 miliona evra, trebalo bi da počne krajem godine u Kovinu, najavio je investitor-firma Kontinental vind partners. Predsjednik CWP Mark Krendal rekao je agenciji Beta da narednih nedelja očekuje završetak procesa izdavanja svih potrebnih dozvola za gradnju, kao i da Ministarstvo energetike završi model za otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da odgovara i državi i ulagačima.

Prema njegovim riječima, nakon toga biće moguće da u posao uđu i glavni kreditori, međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Američka korporacija za finansiranje američkih privatnih investicija van SAD, čiji su predstavnici posjetili Srbiju krajem aprila kako bi razgovarali o projektu.

Krendal je istakao da će CWP u izgradnju vjetroparka “Čibuk” u Kovinu uložiti 30 procenata vrijednosti projekta u obliku akcijskog kapitala, odnosno oko 90 miliona evra, dok će ostatak od 210 miliona evra biti krediti finansijskih institucija.
U prvoj fazi ulaganja CWP trebalo da izgradi 57 vjetrenjača, od kojih će svaka imati maksimalan kapacitet od 2,5 megavata. To znači ukupno 142,5 megavata, što je dovoljno da podmiri potrebe za energijom 40.000 domaćinstava. (Beta)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti