Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektrokrajina: Digli profit, smanjili distributivne gubitke

Elektrokrajina: Digli profit, smanjili distributivne gubitke

BANJALUKA, Banjalučko preduzeće “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju ove godine značajno poboljšalo poslovne i finansijske rezultate u odnosu na prošlu godinu, istakli su u Upravi tog elektrodistributivnog preduzeća.

Seka Kuzmanović, direktor “Elektrokrajine”, izjavila je da je preduzeće u prvom kvartalu ostvarilo bruto dobit od oko 3,47 miliona KM, što je višestruko više u odnosu na cijelu prošlu godinu u kojoj je profit iznosio 126.000 KM.
Taj rezultat ostvaren je prije svega kroz kvartalno smanjenje rashoda u odnosu na isti period prošle godine za 6,7 odsto, na 53,76 miliona KM, dok su prihodi istovremeno povećani za 0,8 odsto, na 57,2 miliona KM.
U menadžmentu preduzeća kažu da su ove godine sproveli mjere štednje u smislu racionalnijeg i ekonomičnijeg korištenja sredstava, prvenstveno na stavci materijalnih troškova, što nije uticalo na nivo kvaliteta i stabilno snabdijevanje potrošača.
Pored toga, kako ukazuju, u 2013. se pristupilo planskom, sistematičnom i timskom radu na sprovođenju mjera za smanjenje distributivnih gubitaka i sprečavanje krađe električne energije, što je bio problem na koji je početkom 2012. ukazala Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.
U preduzeću kažu da je bruto distributivna potrošnja električne energije u periodu januar – mart 2013. ostvarena u količini od oko 513 gigavat-časova i manja je za tri odsto u odnosu na isti period minule godine, a veća za sedam odsto u odnosu na usvojeni kvartalni plan i bilans.
Ukupno fakturisana električna energija veća je za dva odsto u poređenju sa istim periodom 2012, a za jedan procenat veća u odnosu na usvojeni plan i bilans za prvo tromjesečje 2013.
Novčano ostvarenje fakturisane električne energije u nivou je usvojenog plana, a ispod je u kategorijama potrošnje na naponu od 35 i 110 kilovata, kao i za domaćinstva i javnu rasvjetu. Prema riječima Kuzmanovićeve, najveće ostvarenje fakturisane električne energije, uz povećanje od dva odsto iznad plana, bilo je u kategoriji “ostala potrošnja”, kao rezultat sprečavanja neovlaštene potrošnje u kafićima i restoranima.
“Ukupni distributivni gubici u prvom tromjesečju ove godine iznosili su 21,25 odsto i znatno su smanjeni u odnosu na isti period 2012. kada su bili 24,93 odsto. To je uticalo i na povećanje fakturisane realizacije za oko 2,25 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to da su aktivnosti radnih jedinica više bile usmjerene na otkrivanje neovlaštene potrošnje i uređenje mjernog mjesta”, naglasila je Seka Kuzmanović.
U Upravi preduzeća podsjećaju da, iako su još u maju 2012. usvojeni akcioni i operativni plan za realizaciju tih mjera, nije bilo njihovog dosljednog sprovođenja, zbog čega su izostali očekivani rezultati. Posljedica toga, u decembru 2012, bilo je razrješenje tri izvršna direktora i izbor nove Uprave, koja je, zajedno sa Nadzornim odborom i Skupštinom akcionara, usvojila zaključke u pravcu sprovođenja preporuka revizora.
Banjalučko Okružno tužilaštvo i MUP RS pokrenuli su akciju na otkrivanju krivičnih djela krađe struje kodnog naziva “Tesla”. Akcija je rezultirala sa 11 radnika koji su suspendovani i protiv kojih se vodi disciplinski postupak, dok Okružno tužilaštvo paralelno vodi istragu. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti