Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostSpas u "zelenoj revoluciji"

Spas u “zelenoj revoluciji”

BRISEL, U EU je više od 26 miliona ljudi bez posla – mnogi spas vide u ekološkoj privredi, odnosno “zelenoj revoluciji”.

Politički zahtjevi su jasno formulisani: više energije iz obnovljivih izvora – veća energetska efikasnost, manje izlučivanja ugljičnog dioksida, više tehnologije koja manje zagađuje okolinu…

Već godinama predsjednici država i vlada u svojim planovima imaju zaštitu klime. Ali, “zelena revolucija” nikako da počne.

Ekonomisti ističu da u EU postoji “deficit potražnje”, te da se previše štedi.

Tu je i problem finansiranja, jer je finansijski sektor u previranjima, pa je vidljiva nesigurnost planiranja.

Ipak, tehnologija za bolju zaštitu klime i prilagođavanje klimatskim promjenama velikim dijelom već postoji i čeka na primjenu, tvrdi direktor za održivost u tehnološkom koncernu “Simens” Kersten-Karl Bart.

Eksperti navode da se na području tehnološke inovacije i dalje mora intenzivno investirati i istraživati, kako bi se držao korak sa konkurencijom.

“Simens” je svoj “zeleni portfolio” od 2008. znatno povećao. Područje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i tehnologija za zaštitu okoline, u međuvremenu, predstavlja 42 odsto ukupne ponude.

Velika prepreka je sigurnost investicija – pitanje šta će se dugoročno dogoditi s novcem.

Govori se o održivim investicijama, investicijama u infrastrukturu, u gradove, u vozove, transportne puteve, energetski sektor, u industriju. To su održive, dugoročne investicije, čija sigurnost mora biti garantovana zakonskim okvirnim uslovima – ističu stručnjaci.

Ipak, okvirni uslovi u EU još su puni “rupa”.

Tako su cijene za certifikate koji daju pravo izlučivanja ugljičnog dioksida pale tako nisko da se preduzećima više ne isplati da investiraju u tehnologije koje bolje štite okolinu.

Drugi primjer su subvencije. Investitor se mora pouzdati u to u kojem iznosu i koliko dugo će neka država podsticati, na primjer, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Evropska investiciona banka podstiče čitav niz projekata na području ekološke privrede. Nakon povećanja osnovnog kapitala, ova banka može u iduće tri godine da daje kredite u visini od 60 milijardi evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti