Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte mješovite nakon dobrih vijesti iz Kine

Cijene nafte mješovite nakon dobrih vijesti iz Kine

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su jutros varirale, nakon što je Kina saopštila da je prošlog mjeseca ostvarila trgovinski suficit, ublaživši tako zabrinutost oko pada tražnje u drugoj po veličini privredi i najvećem potrošaču energije u svijetu.

Američka “laka” nafta za isporuku u junu poskupjela je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za šest centi na 95,68 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinio za 13 centi na 104,27 dolara.
Kina je u aprilu evidentirala trgovinski suficit od 18,2 milijarde dolara, nakon neočekivanog deficita iz prethodnog mjeseca. Uvoz je u aprilu uvećan za 16,8 odsto na godišnjem nivou, na 168,9 milijardi dolara, dok je izvoz porastao za 14,7 odsto na 187,1 milijardu, navodi kineska Uprava carina. Peking je u martu u trgovini sa inostranstvom zabilježio deficit od 880 miliona dolara.
Kineski trgovinski podaci ukazuju na jačanje tražnje, uprkos sumnjama u njihovu preciznost, rekla je za Frans pres strateg singapurske firme IG markets Keli Tio, dodajući da će veći rast cijena nafte biti ograničen zbog zabrinutosti oko povećanja zaliha tog energenta u SAD.
Prošle nedjelje je američko Ministarstvo energetike navelo da su zalihe sirove nafte na najvišem nivou od 1982, što znači da je proizvodnja značajno nadmašila tražnju. SAD su najveća ekonomija i najveći potrošač nafte u svijetu, pa tržišta pomno motre potrošnju tog energenta u Americi. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti