Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaHEV bilježi rekordne prihode i profit

HEV bilježi rekordne prihode i profit

MRKONJIĆ GRAD, Preduzeće “Hidroelektrane na Vrbasu” (HEV) iz Mrkonjić Grada, dio holdinga “Elektroprivrede RS”, u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo je najveće prihod i dobit od 2008. godine.

Nakon što se HEV protekle dvije godine suočio sa slabijim finansijskim rezultatima zbog izuzetno loše hidrološke situacije, u 2013. se situacija potpuno promijenila pa preduzeće bilježi petogodišnji poslovni rekord.
HEV je u prva tri mjeseca ostvario prihod u iznosu od oko pet miliona KM, što je čak za 73 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Neto dobit je istovremeno iznosila 1,54 miliona, dok je u prvom lanjskom kvartalu zabilježen gubitak od oko 270.000 KM.
Nedeljko Kesić, direktor HEV-a, kaže da je preduzeću ove godine pogodovala izuzetno dobra hidrološka situacija zbog koje su sve vrijeme radili punim kapacitetom.
“Hidroelektrana Bočac je vrsta elektrane koja je pogonski stoprocentno spremna, ima kvalitetnu opremu i dobre inženjere. Usljed povoljne hidrološke situacije, uveliko smo prebacili plan proizvodnje za prva tri mjeseca, čime smo automatski povećali prihode i dobit preduzeća”, istakao je Kesić.
On podsjeća da su 2011. i 2012. godina hidrološki bile izuzetno loše zbog čega su bilježili skromnije poslovne rezultate u odnosu na očekivane. Kesić kaže da je nezahvalno prognozirati dalja poslovna kretanja u 2013, navodeći da sve zavisi od hidrološke situacije. Ukazuje, međutim, da, nakon prvog kvartala, bilježe pozitivna kretanja i u aprilu i početkom maja, zbog čega će polugodište, sasvim izvjesno, biti uspješno.
Kesić naglašava da rade i na dugoročnoj energetskoj i finansijskoj stabilnosti preduzeća, navodeći da su od Vlade RS proteklih dana dobili koncesiju za izgradnju hidroelektrane Bočac 2.
“Za realizaciju te investicije obezbijedili smo visok stepen dokumentacije, odnosno idejno rješenje i studiju ekonomske opravdanosti i uticaja na životni prostor, dok je Nadzorni odbor preduzeća na prošloj sjednici donio odluku o raspisivanju tendera za izradu glavnog projekta HE Bočac 2”, kazao je Kesić.
On je izrazio očekivanje da će HEV u saradnji sa resornim ministarstvima u Vladi RS u što skorije vrijeme obezbijediti još nekoliko potrebnih dokumenata, kako bi započeli realizaciju vrijedne investicije.
U Upravi HEV-a ističu da je preduzeće sposobno i spremno da samo finansira izgradnju nove hidroelektrane koja bi, prema planu, krajem 2015. trebalo da bude na mreži. Ukazuju da je veliki dio građevinskih radova već završen s obzirom na to da za HE Bočac 2 postoji brana koja je u funkciji kompenzacionog bazena postojeće HE Bočac, a koja je, kao i dalekovod za prenos proizvedene struje, u vlasništvu preduzeća iz Mrkonjić Grada.
Studija energetskog korištenja Vrbasa pokazala je da izgradnja HE Bočac 2 instalisane snage 9,34 megavata praktično ne bi imala potencijalnih negativnih uticaja u smislu potrebe raseljavanja stanovništva, ne utiče značajnije na mikroklimu, kvalitet vode, kao ni na biljni, odnosno životinjski svijet. U HEV ističu da urađena studija uobziruje i druge korisnike Vrbasa, odnosno ne zadire u lokaciju postojeće rafting staze, već, naprotiv, može značajno pomoći u regulisanju riječnog protoka za potrebe planiranja sportsko-rekreativnih manifestacija. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti