Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiBudućnost pripada "biljnim elektranama"?

Budućnost pripada “biljnim elektranama”?

DŽORDŽIJA, Čovječanstvo bi u budućnosti moglo da koristi “biljne elektrane” kao zamjenu za sadašnje izvore energije.
Većina biljaka koristi energiju sunca putem takozvane fotosinteze.

Istraživači na Univerzitetu države Džordžija kažu da bi ljudi mogli da koriste taj ogromni, obnovljivi i jeftini “pretvarač” energije.

Uz pomoć sunca biljke razlažu molekule vode na atome vodonika i kiseonika, proizvodeći šećer koji sagorijevaju u svojim ćelijama.

Naučnici iz Džordžije razvili su tehnologiju koja “otima” elektrone oslobođene u tom procesu prije nego što ih biljka iskoristi.

Manipulišući strukturama koje hvataju i skladište energiju sunca, istraživači su preusmjerili prirodan tok elektrona kroz ubačene nanocjevčice od ugljenika, spojene sa električnim provodnicima.

U laboratorijskom eksperimentu malog obima dobijena je količina struje sto puta veća nego u ranijim sličnim eksperimentima.

Takav pristup mogao bi jednoga dana da nam omogući korišćenje energije sunca za dobijanje struje uz pomoć biljaka.

Istraživači kažu da je potrebno još mnogo truda da bi se poboljšala stabilnost sistema i povećala količina dobijene energije prije nego što bi on mogao da se koristi u komercijalne svrhe.

Naučnici predviđaju moguću primjenu u usamljenim uređajima sa senzorima, kojima je potrebno neprestano napajanje slabom strujom da bi radili.

Vjeruje se da bi “biljne elektrane” mogle da izjednače ili čak prevaziđu efikasnost solarnih ćelija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti