Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija zbog rasta zaliha u SAD i jačanja dolara

Nafta jeftinija zbog rasta zaliha u SAD i jačanja dolara

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su jutros bile u padu zbog rasta zaliha tog energenta u SAD i jačanja dolara, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u junu oslabila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 49 centi na 95,90 dolara po barelu. Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinio za 41 cent na 104,06 dolara.
“Glavni faktor koji utiče na cijene trenutno su velike zalihe u SAD”, rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.
Američka vladina agencija za informisanje o energetici (EIA) je ranije ove nedjelje saopštila da su zalihe sirove nafte u SAD porasle na 395,5 miliona barela u nedjelju dana zaključno sa 3. majem, što je najviši nivo od 1982. Rast zaliha ukazuje na to da proizvodnja nadmašuje tražnju, što dovodi do pada cijena.
Američke zalihe nafte važan su pokazatelj za trgovce, budući da su SAD najveća ekonomija i potrošač nafte u svijetu. Jačanje dolara u odnosu na jen takođe se odrazilo na cijene, navode analitičari. Dolar je premašio granicu od 100 jena i rano jutros ojačao na 101 u odnosu na 100,55 jena, koliko je vrijedio juče. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti