Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠarović: Ukoliko se ne ispune obaveze prijeti suspenzija

Šarović: Ukoliko se ne ispune obaveze prijeti suspenzija

SARAJEVO, Ukoliko BiH ne ispuni obaveze koje je na sebe preuzela ulaskom u Energetsku zajednicu, mogla bi biti iz nje suspendovana, što ne bi bilo dobro za njen dalji razvoj, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je u izjavi “Dnevnom avazu” podsjetio da je BiH od 2004. godine punopravna članica Energetske zajednice, te da je ulaskom u ovu važnu evropsku asocijaciju dobila zadatak preuzimanje legislative, odnosno evropskih direktiva koje se tiču električne energije i gasa kao najvažnijih resursa.

“Među najvažnijim obavezama koje smo preuzeli ulaskom u Energetsku zajednicu je pitanje gasa. Dužni smo riješiti pitanje regulatora gasa i operatera u skladu sa evropskim direktivama, te stvoriti veleprodajno tržište gasa u BiH”, pojasnio je Šarović.

On je napomenuo da Republika Srpska ima svoj Zakon o gasu, koji je u značajnoj mjeri usaglašen sa evropskom legislativom, a Federacija BiH je krenula sličnim putem,jer ima Nacrt zakona o plinu koji je u fazi usvajanja.

Šarović je dodao da je 2015. godina krajnji rok za ispunjavanje obaveza za uspostavljanje jedinstvenog regulatora za gas na nivou BiH i drugih obaveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti