Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Obnovljivi izvori energije najveći dugoročni razvojni potencijal BiH

Obnovljivi izvori energije najveći dugoročni razvojni potencijal BiH

SARAJEVO, Energetski sektor u BiH, a samim tim i obnovljivi izvori energije, smatraju se najvećim dugoročnim razvojnim potencijalom, istakla je danas zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

Ona je na međunarodnoj konferenciji o temi “Zajedno za zelenu, energetski održivu Evropu”, koja se održava na 4. Zagrebačkoj energetskoj nedjelji, istakla da na osnovu podataka iz Studije energetskog sektora u BiH, proizvodni kapacitet trenutno postojećih hidroelektrana iznosi samo 37 odsto od ukupnog ekonomski ostvarivog potencijala.

“BiH je bogata prirodnim vodenim resursima i jedini je neto izvoznik električne energije na zapadnom Balkanu”, naglasila je Salkičevićeva tokom predavanja na temu “Politika razvoja energetske efikasnosti u BiH”.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodala je da postoji značajan potencijal i kad je riječ o ostalim obnovljivim izvorima energije, prije svega biomasi, vjetru i solarnoj energiji, saopšteno je iz Ministarstva.

Imajući u vidu stalni trend porasta potrošnje energije koji zemlje u okruženju ne uspijevaju zadovoljiti iz svojih izvora, te ogroman potencijal koji BiH ima i to čiste, obnovljive energije, jasno je da BiH ekonomija može imati ogromnu korist od njihove eksploatacije.

“Ministarstvo će nastaviti da pruža punu podršku u daljem unapređenju ove oblasti u BiH, koja je od strateškog interesa. Želja nam je da u narednom periodu unaprijedimo saradnju sa susjednim državama, posebno Hrvatskom, s obzirom na izražene pogodnosti i konekcije energetskog sistema dvije zemlje”, naglasila je Salkičevićeva.

Ona je ukazala i na pogodnosti koje nudi mogućnost zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Na međunarodnoj konferenciji učestvovali su i resorni ministri iz Hrvatske.

Salkičevićeva se danas sastala i sa hrvatskim ministrom privrede Ivanom Vrdoljakom, ministrom zaštite životne sredine i prirode Mihaelom Zmajlovićem, potpredsjednikom hrvatske Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Zagrebačka energetska nedjelja traje od 13. do 18. maja.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti