Četvrtak 20. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzgradnja toplotnih elektrana na biomasu

Izgradnja toplotnih elektrana na biomasu

SARAJEVO, Mađarska kompanija za dalekovode “MVM ovit ZRT” predstavila je u Spoljnotrgovinskoj komori BiH mogućnosti izgradnje toplotnih elektrana na biomasu i mogućnost finansiranja takvih projekata od Razvojne banke Mađarske /Egzit banka/.

Generalni direktor Elektroprivrede Mađarske Peter Gupča rekao je novinarima da je cilj današnje prezentacije dokazati šta to, u tehničkom smislu, znači za jedan grad i njegovu okolinu, te predstaviti banku koja će pratiti mađarska ulaganja u BiH.

“Mi smo već izgradili slične objekte u Mađarskoj, a danas smo potpisali pisma namjere sa opštinama Bihać i Krupa za grijanje 2.000 stanova što bi koštalo 10 miliona evra. Od tog iznosa, 85 odsto bi finansirala Egzit banka iz Budimpešte”, rekao je Gupča.

On je naglasio da su tokom 10 godina, koliko su prisutni u BiH, obnovili “blok pet” Termoelektrane u Tuzli, te da su sa manjim poslovima prisutni u stanogradnji u manjim gradovima u BiH.

Kompanija “MVM ovit ZRT”, čija djelatnost je dizajn, izgradnja, održavanje, investiranje i uspostavljanje elektrana, proizvodnja energetske opreme, čeličnih struktura, upravljanje elektranama, te teški transport i telekomunikacije, ima namjeru proširiti svoju djelatnost širom BiH.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ismet Kumalić istakao je da je ovo izuzetna prilika da se upoznaju o dostignućima susjednih zemalja u segmentu obnovljivih vidova energije, u čemu Mađarska kompanija ima veliko iskustvo.

“Mi intenziviramo saradnju sa Mađarskom komorom jer želimo da unaprijedimo saradnju u svim segmentima”, rekao je Kumalić.

Generalni predstavnik firme MVM za bivšu Jugoslaviju Mehmed Polimac istakao je da je najveći projekat koji žele da realizuju termoelektrana Tuzla, čija je vrijednost 900 miliona evra.

“Prošli smo sve predkvalifikacije i imamo obezbijeđena sredstva. Budući da znamo u kakvom su položaju naše lokalne zajednice, dogovorili smo da nas sa 85 odsto sredstava prati Egzit banka”, rekao je Polimac. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti