Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiHamović: Termoelektrana će proizvoditi 25 odsto struje u BiH

Hamović: Termoelektrana će proizvoditi 25 odsto struje u BiH

DOBOJ, Predsjednik EFT grupe Vuk Hamović rekao je danas da se Termoelektrana “Stanari” gradi u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine i godišnje će proizvoditi oko 3.000 gigavat časova električne energije ili 25 odsto ukupne proizvodnje električne energije u BiH.

Hamović je rekao da će u elektrani i rudniku stalno biti zaposleno 900 radnika.

“U svemu tome je zajednički uspjeh Vlade Republike Srpske i EFT grupe, kao i izvođača radova kineske kompanije `Dongfang elektrik korporejšn` na ovom projektu koji je pozitivno ocijenjen od međunarodnih finansijskih institucija, tržišta kapitala, ali i od niza domaćih i međunarodnih organizacija iz vladinog i nevladinog sektora”, istakao je Hamović u Stanarima gdje je položen kamen temeljac za izgradnju EFT-ove Termoelektrane.

Hamović je istakao da je u rudnik “Stanari” već uloženo 70 miliona i u cijelosti je modernizovan svaki njegov tehnološki i proizvodni segment.

“Krajem prošle godine smo sa Kineskom razvojnim bankom i ostalim komercijalnim bankama iz Evrope zatvorili finansijsku konstrukciju za izgradnju Termoelektrane `Stanari`, tako da se od sada kreće u intenzivnu izgradnju glavnog objekta termoelektrane”, rekao je Hamović.

Hamović je naglasio da su otkrivanje i eksploatacija uglja Rudnika “Stanari” prošle i prethodnih godina bila na veoma visokom nivou, a izdavanjem koncesija za izgradnju i korišćenje Termoelektrane “Stanari” prije pet godine napravljen je veliki korak ka izgradnji najmodernijeg energetskog kompleksa na zapadnom Balkanu.

Ambasador Kine u BiH Dong Čunfeng smatra da je projekat Termoelektrane “Stanari” umnogome približio Kinu Republici Srpskoj i BiH.

On je rekao da je to ujedno i početak ekonomske i privredne, kao i finansijske saradnje Kine i Republike Srpske.

Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi smatra da je ovaj energetski projekat od vitalne važnosti za BiH, jer povećanje prouzvodnje električne energije može biti pokretač za unutrašnji razvoj i dati veliki doprinos izvozu energije u ovom regionu, a time i u Evropi.

Prema njegovim riječima, projekat Termoelektrane “Stanari” nije samo lokalnog, već i međunarodnog značaja, jer predhodno oživljavanje Rudnika, a sadašnja izgradnja, a zatim rad Termoelektrane “Stanari”, značajno će doprinijeti ekonomsko-privrednom oživljavanju, ne samo ove lokalne zajednice, već Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik EFT grupe Vuk Hamović položili su danas kamen temeljac za izgradnju EFT-ove Termoelektrane u Stanarima kod Doboja.

Svečanom činu prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, premijer Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, kao i ambasadori Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi i Kine Dong Čunfeng, te partneri koji će raditi na izgradnji Teremolektrane.

Ceremonija obilježavanja Dana Rudarsko-energetskog kompleksa /REK/ “Stanari”, 18. maja, počela je umjetničkim programom Kulturno-prosvjetnog društva “Lazarice” i uručenjem nagrada najboljim radnicima EfT-a – Rudnika i Termoelektrane “Stanari”, te za četvoro učenika Osnovne škole “Desanka Maksimović” čiji su likovni radovi bili najbolji na konkursu o temi “Naš rudnik i termoelektrana”.

Na stanarskom području postoje geološki ispitane zalihe od 150 miliona tona uglja bez sumpora, koji zadovoljava evropske ekološke standarde, kao i veće zalihe kvarcnog pijeska i kaolina, veoma tražnih sirovina u građevinarstvu, staklarskoj i metalurškoj industriji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti