Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropski gasni sektor u katastrofalnom stanju

Evropski gasni sektor u katastrofalnom stanju

ZAGREB, Evropski gasni sektor u katastrofalnom je stanju i bez politika za podsticanje ulaganja, energetska snabdijevanja nekih zemalja mogla bi biti ugrožena, upozorava lider evropske gasne industrije, a prenose evropski mediji.

Evropski lideri razmatraće na samitu 22. maja, koji će među ostalim biti posvećen energetici, niz kontroverznih pitanja poput razvoja iskorištavanja gas iz škriljaca i borbe protiv klimatskih promjena.
“Visoke cijene energije i troškovi koče evropsku konkurentnost”, kaže se u nacrtu smjernica za zaključke samita, u kojima se poziva na raspravu o tome kako bi Evropa mogla ostati globalno konkurentna i sniziti cijene energije u trenutku kada su joj potrebna golema ulaganja u energetsku infrastrukturu i proizvodne kapacitete.
Evropski gasni sektor pogođen je malim rastom potražnje za električnom energijom, procvatom obnovljivih izvora energije i konkurencijom termoelektrana na ugalj, rekao je Jean-Francois Cirelli, predsjednik Eurogasa, koji predstavlja gasnu industriju, na jednoj konferenciji i u intervjuu za Reuters.
Cirelli je kazao da je potrošnja gasa u EU-u pala za dva odsto 2012., nakon što je 2011. pala za 10 odsto. Polovina smanjenja uzrokovana je manjom potrošnjom gas u termoelektranama, a druga polovina strukturnim padom finalne potražnje za gasom, što je posljedica veće energetske efikasnosti i zamjene energenata.
“Situacija u gasnom sektoru u Evropi je katastrofalna”, upozorio je Cirelli, koji je takođe potpredsjednik francuske gasne kompanije GDF Suez SA.
Cirelli je kazao da gas u Evropi više nije konkurentan zbog uvoza jeftinog američkog uglja i rekordno niskih cijena dozvola za emisiju C02. Gas čini četvrtinu potrošnje primarne energije u EU i za grijanje ga koristi 200 miliona ljudi.
GDF Suez ne koristi ili je zatvorio 7,3 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije tokom 2009.-2013. i trebao bi ugasiti još 1,3 gigavata, što ukupno odgovara kapacitetima osam nuklearnih elektrana.
Cirelli je kazao da je u Velikoj Britaniji udio gasa u proizvodnji energije smanjen sa 40 na 25 odsto između 2011. i 2012., uglavnom u korist uglja, čiji je udio porastao s 30 na 42 odsto u istom tom periodu.
Budući da jeftin gas iz škriljaca zamjenjuje ugalj u američkim termoelektranama, izvoz uglja u Evropu povećao se prošle godine 23 odsto, snizivši cijene uglja na međunarodnom tržištu. U nekim državama članicama, udio električne energije proizvedene iz uglja raste godišnjom stopom od čak 50 odsto, kazao je.
“Izvoz u Evropu čini evropsku politiku za zaštitu okoline predmetom izrugivanja. Odbacujemo gas iz škriljaca i uvozimo ugalj”, rekao je.
Istakao je takođe da je glavni instrument evropske politike za zaštitu okoline, tržište ugljenika (ETS), u slijepoj ulici nakon što mu je Evropski parlament odbio pomoći i podići cijene ugljenika.
Cirelli je pozvao evropske čelnike da na samitu ove sedmice pronađu načine za podsticanje ulaganja. Upozorio je da su stala sva ulaganja u iskorištavanje geotermalne energije i da ulagače privlači samo obnovljiva energija, ali samo zbog subvencija.
Poručio je da Evropa treba termoelektrane na gas jer su samo one dovoljno fleksibilna rezerva za nepouzdane obnovljive izvore i pozvao na uspostavu evropskog sistema koji bi osiguravao rezervnu energiju.
Nekoliko država članica moglo bi imati problema da osigura dovoljno rezervne električne energije nakon što zatvore konvencionalne termoelektrane. “Evropsko tržište ima elemente za savršenu oluju”, rekao je Cirelli. Hina

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti