Petak 1. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUsaglasiti se o tokovima gasa u BiH

Usaglasiti se o tokovima gasa u BiH

SARAJEVO, Pitanje “Južnog toka“, ali i drugih tokova gasa u BiH, treba usaglasiti jer, u suprotnom, nije moguće donijeti kvalitetnu odluku, izjavio je ministar spoljne trogovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Očekuje se da narednih dana ili sedmica Rusija uputi zahtjev BiH za saglasnost za prolazak gasovoda `Južni tok` preko granica BiH. Taj je projekat veoma važan za Republiku Srpsku, ali on dolazi iz susjedne zemlje, tretira međudržavnu granicu i neophodna je i saglasnost BiH. Računamo na puno razumijevanje svih u BiH za `Južni tok`“, rekao je Šarović.

Komentarišući dopis ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Predsjedništvu BiH kojim daje pozitivno mišljenje za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske za “projekat transporta prirodnog gasa iz Azerbejdžana” i traži saglasnost za taj projekat, Šarović je rekao da je deklaracija u vezi sa tim pitanjem već prošla kroz Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH 2009. godine.

On je dodao da njemu lično ne smeta prolazak više tokova gasa kroz BiH, “jer od takvog umrežavanja može biti samo opšta korist”.

Lagumdžija je pod naznakom “vrlo hitno” uputio Predsjedništvu BiH 8. maja dopis kojim daje pozitivno mišljenje za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske za “projekat transporta prirodnog gasa iz Azerbejdžana” i zatražio saglasnost za taj projekat.

U dopisu je riječ o projektima Transjadranskog gasovoda i Jadransko-jonskog gasovoda kojim se planira transport azerbejdžanskog prirodnog gasa preko Grčke do Italije. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti