Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja uoči govora Bernankija

Nafta skuplja uoči govora Bernankija

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros porasle, uoči sutrašnjeg govora predsjednika američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankija o privredi SAD.

Američka “laka” nafta za isporuku u junu porasla je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 16 centi na 96,87 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.
Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” poskupio za 25 centi na 105,05 dolara.
Bernanki će sutra Ekonomskom komitetu Kongresa podnijeti izvještaj o najnovijim prognozama Fed-a za najveću privredu i potrošača nafte u svijetu. Tržišta pomno prate naznake kada će centralna banka prestati da pruža podršku privredi kroz program kvantitativnog labavljenja.
Glavni strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti rekao je Frans presu da trgovci čekaju nove izvještaje o zalihama nafte u SAD, koje su nadmašile tražnju. “Ništa se nije stvarno promijenilo u globalnoj slici tražnje”, navodi Mekarti.
Cijene nafte su skočile prošle nedjelje nakon većeg od očekivanog rasta američkog potrošačkog povjerenja, koje je podgrijalo nade da će tražnja energenata porasti. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti