Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Slabog kvaliteta 21 uzorak goriva

Slabog kvaliteta 21 uzorak goriva

BANJALUKA, Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske je od oktobra do kraja aprila u 21 slučaju utvrdila da uzorci goriva na benzinskim pumpnim stanicama nisu bili usaglašeni sa Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Monitoringom kvaliteta tečnih naftnih goriva u navedenom periodu analizirano je 1.328 uzoraka.

Odstupanja su se uglavnom odnosila na sniženu tačku paljenja, do čega dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na benzinskim pumpnim stanicama, jer zaostali benzin u ispusnom cjevovodu autocisterne i u seperatoru može da snizi tačku paljenja dizela.

U nekoliko slučajeva neusaglašenost je utvrđena i kod sadržaja sumpora, saopšteno je iz Inspektorata.

Neusaglašenost kvaliteta goriva utvrđena je kod 12 uzoraka dizela, jednog uzorka BMB i kod osam uzoraka lož-ulja ekstra lakog, dok na carinskim i veleprodajnim terminalima nije bilo neusaglašenih uzoraka.

Protiv preduzeća i odgovornih lica, kod kojih su utvrđeni neusaglašeni uzorci, podnesene su 42 prekršajne prijave.

U Inspektoratu navode da se stanje kvaliteta tečnih naftnih goriva u Republici Srpskoj iz godine u godinu poboljšava i da rezultati izvršenih analiza u prethodnom periodu ukazuju da je gorivo na pumpama vrlo blizu evropskih normi, odnosno da su utvrđena odstupanja od graničnih vrijednosti simbolična.

Uzorci za kontrolu kvaliteta tečnih naftnih goriva uzimaju se najmanje dva puta godišnje na svakoj benzinskoj pumpnoj stanici po programu koji propisuje Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske bez obzira na ukupan promet, te na carinskim i veleprodajnim terminalima gdje se broj uzoraka određuje na bazi učešća u ukupnom prometu za prethodni period.

Kontrola se vrši po principu monitoringa za zimski i ljetni period, a u okviru posljednjeg zimskog monitoringa, izvršena je 351 kontrola na benzinskim pumpnim stanicama i 28 kontrola na carinskim i veleprodajnim terminalima.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti