Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLagumdžija potpisao Memorandum o gasovodima

Lagumdžija potpisao Memorandum o gasovodima

TIRANA, Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija potpisao je danas u Tirani sa kolegama iz Albanije, Crne Gore i Hrvatske Memorandum o razumijevanju za podršku i saradnju u realizaciji projekata trans-jadranskog /TAP/ i jonsko-jadranskog gasovoda /IAP/.

Memorandum su potpisali ministar inostranih poslova Albanije Aldo Bumči, ministar inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić i zamjenik ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Joško Klisović.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH se navodi da je ceremoniji potpisivanja prisustvovao i premijer Albanije Sali Beriša, te predstavnici vlada Italije, Grčke, Azerbejdžana i Turske, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.

Lagumdžija je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i istakao da bi IAP omogućio BiH diverzifikaciju i povoljnije uslove za snabdijevanje prirodnim gasom u budućnosti, što je značajno za energetsku sigurnost, jačanje industrijskih kapaciteta i privredni razvoj BiH.

“Za BiH je važno da podrži i učestvuje u srodnim regionalnim projektima kao što su TAP i `Južni tok`, čime bi se omogućila sigurnije i ekonomski isplativije snabdijevanje BiH gasom”, rekao je Lagumdžija.

Prije ceremonije potpisivanja Memoranduma upriličen je susret Lagumdžije sa Berišom.

IAP predstavlja gasovod ukupne dužine 540 kilometara, od luke Fier u Albaniji do konekcije hrvatskog transportnog gasovodnog sistema u Splitu, a prolazio bi preko teritorije Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

TAP predstavlja gasovod ukupne dužine 520 kilometara, kojim bi se transportovao azerbejdžanski prirodni gas preko Grčke, Albanije i ispod Jadranskog mora do Italije i dalje prema zapadnoj Evropi.

Memorandumom je predviđeno da svaka potpisnica preduzme neophodne mjere, u skladu sa pravilima EU koje se primjenjuju za međunarodna tržišta gasa i ugovore Zajednice, kako bi podržali i omogućili razvoj, finansiranje, gradnju i upravljanje TAP i IAP projektom, njihovu međusobnu povezanost, kao i pripremu tržišta za prijem gasa iz Azerbejdžana i regije Kaspijskog jezera, te sa Bliskog istoka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti