Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta u padu zbog loših vijesti iz Kine i jakog dolara

Nafta u padu zbog loših vijesti iz Kine i jakog dolara

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros nastavile da padaju, nakon slabih podataka iz kineskog prerađivačkog sektora i jačanja dolara, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 63 centa na 93,65 dolara po barelu, dok je istovremeno na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinio za 60 centi na 102 dolara, prenosi agencija Frans pres.
“Nafta je u padu zbog kineskog indeksa menadžera nabavke (PMI). Ljudi su očekivali slab rezultat, ali ne i ovoliki pad”, rekla je Frans presu strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.
Preliminarni podaci bankarskog giganta HSBC pokazali su da je prerađivačka aktivnost u Kini u maju usporila prvi put u posljednjih sedam mjeseci, što je još jedan pokazatelj sporog oporavka druge po veličini svjetske privrede. PMI je ovog mjeseca pao na 49,6 sa 50,4 poena iz aprila, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.
Jačanje dolara takođe se odrazilo na cijene nafte, navode analitičari. Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što se pak odražava na tražnju i cijene nafte.
Dolar je ostao snažan u odnosu  na druge ključne valute, nakon što je juče predsjednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki poručio da bi centralna banka u narednim mjesecima mogla da smanji obim programa stimulacija privrede.
Bernanki je, međutim, naveo da će do toga doći tek kada Fed bude uvjeren da su ekonomske koristi održive, budući da bi prerano pooštravanje monetarne politike moglo da ugrozi ekonomski oporavak. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti