Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCentar za životnu sredinu kritikuje izgradnju TE Stanari

Centar za životnu sredinu kritikuje izgradnju TE Stanari

BANJALUKA, Centar za životnu sredinu Banjaluka kritikovao je izgradnju Termoelektrane Stanari kod Doboja koju gradi kompanija EFT grupa Vuka Hamovića.

Nakon što je prije nekoliko dana zvanično položen kamen temeljac za izgradnju Termoelektrane Stanari, Centar za životnu sredinu oglasio se saopštenjem kojim upozorava javnost i nadležne institucije da „gradnja TE Stanari krši domaće zakone i EU direktive o zaštiti životne sredine“.

Koordinator programa Energija i klimatske promjene Centra za životnu sredinu Miodrag Dakić kaže da je veoma sporno to što je EFT nakon izrade studije uticaja na životnu sredinu i izdavanja ekološke dozvole promijenio plan za TE Stanari, kojim je umjesto francuske tehnologije
od 43% efikasnosti izabrana kineska tehnologija od samo 38,5% efikasnosti iskorištenosti energije uglja.

„Takva tehnologija ne ispunjava zahtjeve EU IPPC3 direktive. Takođe, snaga TE je smanjena sa 410 MW na 300 MW, što obavezuje na izradu nove studije uticaja na životnu sredinu. Međutim, nova studija nikada nije urađena”, dodaje Dakić.

Ugalj u rudnicima Stanari, kao i TE Stanari su dati u koncesiju EFT grupi, čiji je vlasnik biznismen Vuk Hamović. EFT grupa je najveći trgovac električnom energijom u regionu.
„Indikativno je i da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odustala od finansiranja TE Stanari, a sumnjamo da su razlozi bili upravo moguće nepoštivanje EU direktiva.
Umjesto EBRD, dogovoren je kredit od 350 miliona evra od Kineske razvojne banke, koja nije poznata po poštovanju visokih ekoloških standarda pri dodjeli kredita“, ističe Dakić.

Imajući u vidu učestale izjave predstavnika EFT i Vlade RS da TE Stanari ispunjava visoke standarde EU u oblasti životne sredine, Centar za životnu sredinu je u kontaktu sa evropskim udruženjima za pravo u oblasti životne sredine dobio informaciju da je u postupku izdavanja ekološke dozvole veoma vjerovatno došlo do kršenja EU direktive o procjeni uticaja na životnu sredinu i EU direktive o velikim postrojenjima za sagorjevanje, navedeno je u saopštenju.

Dakić, takođe, upozorava i na sadržaj ugovora o koncesiji.  “U ugovoru o koncesiji za ugalj na eksploatacionim poljima ležišta Raškovac, Dragalovci i Ostružnja, stoji da su ukupne rezerve uglja, uz dinamiku eksploatacije od 3,5 miliona tona uglja godišnje dovoljne za najviše 50 godina eksploatacije. Koncesija je na 30 godina sa mogućnošću produženja na još 15 godina. To znači da bi se moglo desiti da nakon isteka koncesije vlasti RS dobiju nazad ruiniranu termoelektranu i rudnik u kojem su sve ekonomski isplative rezerve potrošene. Ovakve odluke vlasti su veoma neodgovorne prema građanima i budućim generacijama, posebno imajući u vidu da proizvedenu električnu energiju EFT nema obavezu prodaje na domaćem tržištu, a da će posljedice po životnu sredinu i obaveze BiH vezano za povećanu emisiju gasova staklene bašte ostati domaćim institucijama da ih rješavaju,” dodaje Dakić.

Ugalj je neobnovljiv i izrazito prljav izvor energije. U svojoj nedavno objavljenoj studiji organizacija HEAL (Health and Environment Alliance)5 su procijenili da sagorijevanje uglja u TE, samo u Evropi, godišnje uzrokuje 23 300 preranih smrti, dok zbog troškova liječenja, odustva sa posla i drugih razloga uzrokuje finansijski trošak od 54,7 milijarde evra. Ovi eksterni troškovi nisu predstavljeni u studijama za TE Stanare, a nema ih ni u izjavama političara, navodi Centar u saopštenju za javnost.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske demantovalo je navode Centra za životnu sredinu koji se odnose na navodno neispunjavanje EU direktiva i zakona o zaštiti životne sredine pri realizaciji projekta Termoelektrane „Stanari“.
Postupak procjene uticaja na životnu sredinu za projekat Termoelektrane „Stanari“ proveden je po zahtjevu EFT – Termoelektrana „Stanari“, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i podzakonskim aktima donesenim po osnovu zakona, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.
Ovo je urađeno na javan i transparentan način, uz učešće zainteresovanih strana i javnosti koja je bila blagovremeno obavještena o pokrenutom zahtjevu, mjestu i vremenu održavanja javne rasprave i organima kojima su mogle biti dostavljene primjedbe na nacrt Studije i podneseni zahtjev.
www.energetikars.com

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti