Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostDobar primjer upravljanja čvrstim otpadom

Dobar primjer upravljanja čvrstim otpadom

BIJELJINA, Na javnoj diskusiji u Bijeljini u okviru kampanje za podizanje svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom zaključeno je da je regionalna deponija u gradu dobar primjer za ostale regije u Republici Srpskoj.

“Problem upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srpskoj treba da bude riješen izgradnjom osam regionalnih deponija od kojih svaka mijenja 10 do 12 opštinskih deponija”, rekao je stručnjak za zaštitu životne sredine sa Instituta za građevinarstvo iz Banjaluke Saša Dunović.

Prema njegovim riječima, regije Banjaluke i Bijeljine gotovo su zaokružile projekat regionalnih deponija, u Zvorniku i Prijedoru je u toku izgradnja deponija, a planirana je izgradnja regionalnih deponija i u Mrkonjić Gradu, Doboju, Foči i Gacku.

Kampanju, koja traje godinu dana, provodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a javne diskusije do sada su održane u Mrkonjić Gradu i Doboju.

Na javnoj diskusiji u Bijeljini direktor regionalne deponije “Eko dep“ Dragiša Marjanović izrazio je nadu da će do kraja godine kapaciteti za odlaganje otpada biti povećani sa sadašnjih 90 tona na 140 tona otpada dnevno, što bi omogućilo bolje poslovne rezultate preduzeća.

On je podsjetio da je deponija projektovana za 200 tona otpada dnevno.

Na regionalnoj deponiji odlaže se otpad iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara, a očekuje se da se uključe i opštine Teočak i Čelić u Federaciji BiH.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti