Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Postignuta saglasnost o dodjeli koncesija za eksploataciju uglja

Postignuta saglasnost o dodjeli koncesija za eksploataciju uglja

UGLJEVIK, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izrazio je zadovoljstvo danas postignutom saglasnošću sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ Ugljevik i Sindikalnom organizacijom tog privrednog subjekta u vezi sa dodjelom koncesija za eksploataciju uglja u narednom periodu.

“Prezentovali smo Sindikalnom odboru sve što je Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva uradilo u vezi sa dodjelom koncesija na dva ležišta – `Ugljevik istok Bogutovo selo` i `Ugljevik istok 2”, rekao je Kovačević novinarima u Ugljeviku.

On je nakon sastanka sa direktorom “Elektroprivrede” Branislavom Milekić, vršiocem dužnosti direktora RiTE “Ugljevik” Žikom Krunićem i predstavnicima sindikalne organizacije preduzeća istakao da je Vlada Srpske dala čvrste garancije menadžmentu i sindikatu da su obezbijeđene dovoljne količine uglja, od 46,7 miliona tona, za rad RiTE do 2039. godine, što je dovoljno za efikasno funkcionisanje.

“Sindikat sam posebno upoznao da postoji drugi problem za šta je potreban nastavak razgovora, a to je investiranje u modernizaciju rada RiTE `Ugljevik` kako bi nesmetano funkcionisali i radili do 2039. godine”, rekao je Kovačević.

On je istakao da je za sve to potrebno mnogo novca, što će, kako za Vladu, Ministarstvo, tako i za “Elektroprivredu” Srpske u narednom periodu predstavljati problem.

“Pred nama je puno posla koji moramo uraditi kako bismo imali moderan rudnik i termoelektranu ovdje u Ugljeviku”, rekao je Kovačević.

On je ponovio da će i Vlada i Ministarstvo i “Elektroprivreda” na ovom poslu u narednom periodu posebno raditi, te ponovio da koncesije idu i Termoelektrani i kompaniji “Komsar enerdži”, jer nema bojazni za dalje funkcionisanje RiTE, kao što nema ni razloga da se ne dodijeli koncesija jednoj od najboljih investicija na Balkanu u energetskom sektoru.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić podsjetila je da je Vlada Srpske u proteklih pet-šest godina dala snažan podsticaj razvoju Termoelektrane Ugljevik putem projekata rekonstrukcije, nabavke rudarske mehanizacije, pobošljanja eksploatacije uglja, kao i da planira projekat odsumporavanja vrijedan 100 miliona evra.

“Dobili smo uvjeravanja ministra da je Vlada i dalje na fonu podsticaja razvoja RiTe Ugljevik, a mi smo, sa druge strane, obavezni da prihvatimo da na ležištu RiTE egzistira još jedan koncesionar i da nemamo pravo da ugrožavamo razvoj tako značajne investicije u Ugljeviku, koja će omogućiti da ovdje, osim RiTe, dođe i do razvoja drugih privrednih subjekata koji će omogućiti razvoj ove regije, ali i cijele Srpske”, rekla je Milekićeva.

Ona je napomenula da ne postoji nijedan opravdan strah zaposlenih u RiTE Ugljevik, kao što ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi zaposleni izražavali svoje nezadovoljstvo, sada kada, kako je navela, i Vlada i resorno ministarstvo daju snažnu garanciju.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti