Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU četvrtak bušenje prve bušotine u Obudovcu

U četvrtak bušenje prve bušotine u Obudovcu

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević potvrdio je da će u četvrtak, 30. maja, u Obudovcu početi bušenje prve istražne bušotine na prostoru Srpske, čime počinje nova faza istražnih radova prema koncesionom ugovoru sa kompanijom “Jadran-naftagas”.

Kovačević je istakao da su svi dosadašnji rezultati provedenih seizmičkih ispitivanja “Jadran-naftagasa” krajnje ohrabrujući, zbog čega se očekuju pozitivni rezultati i u nastavku istraživanja.

On je dodao da je, prema informacijama koje je dostavio “Jadran-naftagas”, u 2011. i 2012. godini u geološko istražne radove investirano blizu 20 miliona KM, dok će investicije u projekat istraživanja u ovoj godini iznositi oko 30 miliona KM.

“Napominjem da je istraživanjem nafte i gasa počeo novi investicioni ciklus u Republici Srpskoj kojem je prethodila procedura dodjele koncesije”, rekao je Kovačević.

Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, istakao je on, predviđa investiciju od oko 345 miliona KM i otvaranje oko 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije.

Prema njegovim riječima, realizacijom ovog projekta biće obezbijeđena energetska bezbjednost i stabilnost, promijeniće se geostrateški položaj Republike Srpske u pozitivnom smislu, te povećati punjenje budžeta Srpske i fondova.

“Istraživanja i eksploatacija nafte i gasa uticaće na povećanje broja zaposlenih i potražnju za kadrovima iz oblasti rudarstva i naftne geologije, ali i ostalih pratećih struka. Realizacija projekta uticaće i na razvoj infrastrukture i razvojne planove lokalnih zajednica, u kojima će se odvijati konkretne aktivnosti”, rekao je Kovačević.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti