Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDodik otvorio prvu istražnu naftnu bušotinu

Dodik otvorio prvu istražnu naftnu bušotinu

ŠAMAC, U Obudovcu kod Šamca danas je otvorena prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u Republici Srpskoj u koji ulaže “Jadran-Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije /NIS/ i ruske kompanije “NjeftgazInKor”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanom otvaranju zahvalio ruskim partnerima što je ovaj istorijski projekat za samo dvije godine stigao do svečanog otvaranja bušotine, sa izglednim šansama za uspješno komercijalnu eksploataciju.

“Političari se mjere po djelima koja iza njih ostaju, a ovo je djelo koje pokazuje da je vlast i da je narod Srpske spreman da uspješno realizuje i najveće projekte. Ovo je dokaz našeg uspjeha”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, uspjeh ovog projekta biće snažan podsticaj za dalji ekonomski razvoj Republike Srpske.

Vjeru u uspjeh strateškog istraživanja nafte na ovim prostorima izrazio je i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji je najavio da će se detalji istraživanja znati početkom naredne godine.

Prva bušotina je duboka 2.800 metara, a za tri mjeseca planirano je otvaranje druge bušotine na 3.500 metara na području Bijeljine.

“Sve što smo uradili i mišljenje naših stručnjaka daju nam realnu nadu u uspjeh”, rekao je novinarima zamjenik generalnog direktora za spoljne veze “Zarubežnjefta” Aleksandar Voronjin.

U dosadašnja istraživanja u Republici Srpskoj uloženo je 13 miliona dolara, a ove godine planirano je ulaganje još 19,5 miliona dolara.

Planirana investicija za istraživanje nafte i gasa do kraja 2014. godine je 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ukoliko se dokažu rezerve.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti