Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta ispod 94 dolara zbog rasta lične potrošnje u SAD

Nafta ispod 94 dolara zbog rasta lične potrošnje u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijena sirove nafte je danas blago porasla, nakon što su podaci ukazali na rast lične potrošnje u SAD, podstičući tako povjerenje u pogledu perspektiva najveće svjetske ekonomije.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu porasla je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 15 centi na 93,76 dolara po barelu, pošto je sinoć poskupjela za 48 centi i bila zaključena na 93,61 dolar, prenosi agencija AP.
Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” je na berzi u Londonu poskupio za 4 centa na 102,23 dolara.
Američka ekonomija je u prvom tromjesečju ostvarila skroman rast od 2,4 odsto, što je nešto ispod prvobitnih procjena. Međutim, lična potrošnja je bila veća nego što se prvobitno mislilo, ostvarujući rast od 3,4 odsto na godišnjem nivou, što je najbrži tempo rasta potrošnje za posljednje dvije godine.
U međuvremenu, Američka administracija za energetske informacije saopštila je da su zalihe nafte prošle nedjelje porasle za tri miliona barela na 397,6 miliona barela, najviši nivo otkako je vlada 1978. godine počela sa prikupljanjem tih podataka.
Prema saopštenju Američkog naftnog instituta, zalihe nafte su porasle za 4,4 miliona barela na 395,1 miliona barela. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti