Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaVlada RS raskinula ugovor sa Njemcima o gradnji hidroelektrana na Drini

Vlada RS raskinula ugovor sa Njemcima o gradnji hidroelektrana na Drini

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa njemačkom kompanijom „RWE Innogy“ o izgradnji četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine vrijednosti oko 460 miliona evra. U Vladi RS poručuju da je Odluka o raskidu donesena nakon što partneri iz Njemačke nisu ispunili ugovorom predviđene uslove, te naglašavaju kako nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtjeva nadoknadu štete po bilo kom osnovu.

U saopštenju Ministartsva industrije, energetike i rudarstva RS se navodi da je Odluka o raskidu Ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, zaključenog 26. septembra 2012. godine između Vlade RS, Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće, “Hidroelektrane na Drini”a.d. Višegrad i RWE Innogy GmbH, donesena na sjednici Vlade RS održanoj 15. maja.
„Navedenim ugovorom bila je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane (HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci i HE Sutjeska) na rijeci Drini, kao zajednički projekt strateških partnera. Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjenje svih odložnih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23.04.2013. godine, tj. u roku predviđenom Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost po navedenim pitanjima donesena je Odluka o raskidu“, istakli su u ovom ministarstvu.

Ugovorom je previđeno da, u slučaju da, bilo koja od ugovornih strana može raskinuti Ugovor i nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtjeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit ili naknadu štete po bilo kom osnovu, naglasili su danas u Vladi Srspke.

Povodom raskidanja ugovora Vlade RS sa njemačkom kompanijom „RWE Innogy“ danas u Banjaluci je organizovana konferencija za štampu Partije demokratskog progresa (PDP). Ova stranka je podržala povlačanje njmačke kompanije iz ovog projekta, jer smatraju da ugovor koji je potpisan nije bio od koristi za Republiku Srpsku. Podsjetili su i na burnu raspravu poslanika u 8. novembra prošle godine u Narodnoj skupštini RS, kada su poslanici uprkos protivljenju opozicije dali saglasnost Vladi RS na ugovor o izboru strateškog partnera iz Njemačke.

Ovaj projekat, podsjetimo, izazvao je burno reagovanje javnosti u Crnoj Gori koja je izrazila zabrinutost da bi izgradnjom hidroelektrana Buk Bijela i Foča značajno bio promijenjen biljni i životinjski svijet u gornjem toku rijeke Drine.

Jelena Despotović

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti