Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiCilj do 2018. godine postići uštede od devet odsto

Cilj do 2018. godine postići uštede od devet odsto

SARAJEVO, Cilj BiH je da do 2018. godine postigne uštede od devet odsto u korištenju energenata, dok je u Evropi posljednjih godina došlo do uštede i do 25 odsto – izjavio je direktor instituta za standardizaciju BiH /BAS/ Aleksandar Cincar.

Cincar je rekao da za uštede u potrošnji energije najbolje smjernice za firme daje standard ISO 50001, koji je tema trodnevnog seminara koji je danas počeo u Sarajevu “Upravljanje energijom i standard ISO 50001 – Sistemi za upravljanje energijom”.

Cincar je naveo da BAS, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju /ISO/, svake godine organizuje seminare u vezi sa obradom najaktuelnijih standarda na kojima se raspravlja o njihovoj primjeni u praksi.

“Ovo je sastavni dio naših aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o važnosti standarda i standardizacije”, istakao je Cincar.

On kaže da jedan od ključnih alata za povećanje energetske efikasnosti predstavlja upravo ovaj standard, odnosno njegova primjena u praksi.

Prema njegovim riječima, rizike povećavaju rast troškova energije i promjenjive cijene, zajedno sa sve većim ograničenjima energenata i distributivnim mrežama.

“Prepoznajući značaj energije za dugoročnu održivost poslovanja, organizacije mogu koristiti standarde kako bi na praktičan način upravljali i kontrolisali potrošnju energije i troškove. Primjena takvih standarda ključ je za postizanje maksimalne koristi od procesa poboljšanja, operativnih i promjena u održavanju, kao i koristi od napredne tehnologije za energetsku efikasnost”, istakao je Cincar.

On je naglasio da je cilj seminara promocija i bolje upoznavanje sa zahtjevima standarda ISO 50001, čija implementacija kontinuirano doprinosi poboljšanju energetskih performansi i samim tim smanjenju potrošnje energije i unapređenju energetske efikasnosti. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti