Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija nakon nepromijenjenog nivoa proizvodnje OPEK-a

Nafta jeftinija nakon nepromijenjenog nivoa proizvodnje OPEK-a

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas bile u padu, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) zadržala nivo proizvodnje nafte na postojećem nivou od 30 miliona barela dnevno, u vrijeme kada slabost globalne privrede koči tražnju nafte.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 29 centi na 91,68 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.
Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 29 centi na 100,10 dolara.
“Očigledno je da je saopštenje OPEK-a negativno uticalo na cijene energenata, a očekuje se da će više oboriti cijene “brenta”, nego američke nafte, zbog obilnih zaliha u SAD”, rekao je Frans presu trgovac firme CMC markets Džejson Hjuz.
Članice OPEK-a su svjesne da bi smanjenje proizvodnje moglo da podigne cijene nafte i poveća njihove prihode, ali bi takođe ugrozilo slab oporavak svjetske ekonomije. Na prognoze globalnog ekonomskog rasta i tražnje nafte utiču inflatorni pritisci u Kini, dugoročna dužnička kriza u evrozoni i neizvjesnost oko pravca kretanja američke ekonomije, navodi organizacija. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti