Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti KAP bi mogao biti isključen sa mreže

KAP bi mogao biti isključen sa mreže

PODGORICA, Kombinat aluminijuma Podgorica /KAP/ biće isključen sa mreže ukoliko do 13. juna ne nađe snabdjevača električne energije, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

“Crnogorski elektroprenosni sistem o tome je obavijestio Fabriku i ostale nadležne institucije, a svima ostaje svega 15-tak dana da se pripreme za ovu veoma delikatnu situaciju”, rekli su predstavnici u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Elektroprivreda Crne Gore je, zbog teške situacije u kojoj se KAP našao, 23. maja donijela odluku da u naredne tri sedmice balansira elektroenergetski sistem sa dodatnih 84 megavat-časa, da bi se izbjegao debalans prouzrokovan nelegalnom potrošnjom aluminijumske fabrike.

To je privremena odluka sa ciljem da se obezbijedi struja neophodna da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u državi.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema navode da su u vezi sa KAP-om dobili oštro upozorenje od koordinatora evropske interkonekcije, švajcarskog Operatora prenosa da moraju djelovati da se ne bi dozvolilo dalje narušavanje osnovnih parametara rada cijele evropske interkonekcije.

“To znači da će Fabrika automatski biti isključena sa sistema u slučaju da se po isteku trosedmičnog perioda isporuke od Elektroprivrede Crne Gore ne nađe snabdjevač električne energije za potrebe KAP-a”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su zbog nagomilane neovlašćeno preuzete električne energije, koju je KAP trošio iz interkonekcije, svi osnovni parametri kvaliteta rada sistema ozbiljno narušeni.

“Problem je prevazišao okvire crnogorskog sistema i o njemu se ovih dana najozbiljnije raspravlja na operativnim tijelima interkonekcije u Briselu, gdje je prisutan i predstavnik Crnogorskog elektroprenosnog sistema”, poručili su iz te kompanije.

KAP u posljednje vrijeme troši struju nelegalno, što je uzrok lošeg stanja u elektroenergetskom sistemu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti