Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaProjekat izgradnje hidroelektrana samostalno ili sa novim partnerom

Projekat izgradnje hidroelektrana samostalno ili sa novim partnerom

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da će se Vlada Srpske opredijeliti da li će projekat izgradnje četiri hidroelektrane na Drini realizovati samostalno ili će tražiti strateškog partnera.

“Što se tiče Vlade i njemačke kompanije `RVE` ovaj projekat je završen. Mi sada tražimo sljedećeg strateškog partnera, odnosno Vlada će se opredijeliti oko realizacije ovog projekta – da li će to raditi samostalno ili ćemo tražiti partnera”, rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se tim Vlade Srpske i njemačka kompanija “RVE” nisu usaglasile o određenim uslovima, pa je inostrani partner odustao od realizacije projekta izgradnje četiri hidroelektrane na Drini, što je Vlada prihvatila.

Kovačević je dodao da u ovom slučaju nijedna od ugovornih strana nema prava da potražuje bilo kakvu odštetu.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske će razmotriti sve prijedloge koji su u interesu Republike Srpske, jer se radi o strateškom projektu u oblasti energetike.

Vlada Republike Srpske raskinula je prošle sedmice ugovor sa njemačkom kompanijom “RVE” o strateškom partnerstvu oko hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine.

Ovim ugovorom bila je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska na rijeci Drini.

Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima, donesena je odluka o raskidu.

Ugovorom je predviđeno da nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtijeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit ili naknadu štete po bilo kom osnovu u slučaju da bilo koja od ugovornih strana raskine ugovor.

Odluku o raskidu ugovora Vlada je donijela 15. maja.

Ugovor sa njemačkom kompanijom potpisan je 16. septembra prošle godine i predviđao je izgradnju četiri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine, ukupne vrijednosti 460 miliona evra.  Srna

1 KOMENTAR

  1. zajebali ste se dok vi nađete partnere ili dok se vi organizujete prođu godine a ovako ste mogli imati 4 hidrocentrale i ubirati koncesije i poreze.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti