Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZa smanjenje otpadnih voda 311.000 evra

Za smanjenje otpadnih voda 311.000 evra

ISTOČNO SARAJEVO, Osnovni cilj projekta “Smanjenje otpadnih voda i zaštita životne sredine u opštini Ub i Istočnom Sarajevu”, vrijednosti oko 311.000 evra, je poboljšanje zaštite životne sredine i zdravlja ljudi kroz prekograničnu saradnju između Srbije i BiH.

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Istočnog Sarajeva Jovan Katić istakao je da je specifični cilj projekta promovisanje ekološke svijesti o održivom korištenju i zaštiti voda na nivou opština kroz prekograničnu saradnju.

On je naglasio da 80 odsto projekta finansira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a da su ostatak obezbijedili “Vodovod i kanalizacija” iz Istočnog Sarajeva i Javno komunalno preduzeće “Đunis” iz Uba.

“Realizacija projekta ide planiranom dinamikom i uspješno je završen tender nabavke specijalnog kombinovanog vozila za očepljenje kanalizacione mreže, a isporuka bi trebalo da bude početkom avgusta”, rekao je Katić i dodao da se u okviru projekta vrši i edukativna i medijska kampanja, a sve sa ciljem zaštite životne sredine, voda i vodnih resursa.

On je naveo da su danas, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, djeca iz Osnovne škole “Jovan Dučić” iz Kasindola obišla filtersko postrojenje “Tilava”, gdje su se upoznali o načinu na koji se dobija voda za piće i kako je treba čuvati.

Katić je rekao da je na području tri opštine koje “Vodovod” snabdijeva vodom – Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo, situacija više nego zadovoljavajuća i svakodnevno se vrši kontrola vode.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Đunis” iz Uba Zoran Sitarica istakao je da je projekat omogućio nabavku opreme za otklanjanje gubitaka vode, fekalne pumpe, frekventne regulatore, a biće obavljena i edukacija stanovništva da bi se zaštitila životna sredina.

“Imali smo gubitke vode od oko 50 odsto, a sada ćemo ih uz ovu opremu smanjiti na 25 odsto”, rekao je Sitarica.

On je naglasio da je danas sa predstavnicima opštine Ub posjetio i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te da je razgovarano o zajedničkim temama koje muče građane.

Sitarica je rekao da je dogovoreno bratimljenje opštine Istočno Novo Sarajevo sa opštinom Ub, te da bi u julu trebalo potpisati deklaraciju koja će biti upriličena u Ubu.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti