Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZaštiti posvetiti sve dane u godini a ne samo jedan

Zaštiti posvetiti sve dane u godini a ne samo jedan

SARAJEVO, Zaštiti životne sredine ne treba posvetiti samo jedan dan, nego sve dane u godini, jedinstvena je poruka učesnika centralne manifestacije obilježavanja Svjetskog dana životne sredine za region Evrope, koja je održana u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se priroda ne sveti čovjeku, ali mu ispostavlja račun ako ne vodi dovoljno brige o zaštiti životne sredine.

Ona je na konferenciji za novinare naglasila da Republika Srpska i Federacija BiH setom zakona, koji podrazumijevaju i određene kaznene odredbe, nastoje da ovu oblast urede na način koji zadovoljava evropske standarde.

Naglašavajući da je životna sredina veoma bitan segment u postojanju jedne zemlje, Golićeva je rekla da se u BiH u zadnje vrijeme radi na donošenju zakonskih i podzakonskih akata koji su usklađeni sa evropskim direktivama čime se reguliše ova oblast i vodi računa o životnoj sredini.

Prema njenim riječima, održano je niz manifestacija s ciljem podizanja svijesti kod građana o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

Šef odsjeka za životnu sredinu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić istakao je da su svaka aktivnost i svaki dan posvećen zaštiti životne sredine dobit za generacije koje dolaze.

“Životna sredina ne samo da nam može zadati probleme ukoliko se ne brinemo o njoj, nego je i razvojna šansa u BiH”, rekao je Oprašić.

Govoreći o izvještaju o stanju životne sredine u BiH, on je naveo da pokriva svaku oblast, od vazduha do rijeka, i da se na osnovu njega može donijeti generalna ocjena da postoje pritisci na životnu sredinu, ali da su oni smanjeni u odnosu na prethodni period.

“Možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem, ali moramo raditi na poboljšanju i donijeti zakonska akta u toj oblasti”, poručio je Oprašić.

Rezidentni koordinator UN za BiH Jurij Afanasijev smatra da je zaštita životne sredine najvjerovatnije najkomplikovanije i najintenzivnije pitanje kad je riječ o budućim aktivnostima BiH.

“To je tehnički jedna od najkomplikovanijih oblasti za pristup BiH evropskim integracijama. Zaštita životne sredine zahtijevaće od BiH desetine miliona u godinama koje dolaze i to kada se sve više suočavamo sa finansijskim ograničenjima”, istakao je Afanasijev.

On je poručio da će UN pružiti podršku BiH, naglasivši da blisko sarađuju sa civilnim sektorom i svim nivoima vlasti.

Podsjetivši da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana životne sredine usmjerena na smanjivanje otpada od hrane i da se odvija pod motom “Misli, jedi, štedi”, direktor Programa UN za životnu sredinu Jan Dušik je naveo da se trećina hrane u svijetu baca što ima veliki uticaj na korištenje energije i globalnu dostupnost hrane.

Šef Misije OEBS-a U BiH Flečer Barton rekao je da su ekologija i životna sredina uključeni u mir, bezbjednost i stabilnost kao dio sveobuhvatne bezbjednosti.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti