Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja zbog jače tražnje u SAD

Nafta skuplja zbog jače tražnje u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas porasle, zahvaljujući većoj tražnji u SAD, ali je zabrinutost oko usporavanja kineske privrede ograničila značajniji skok cijena, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu porasla je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 30 centi na 94,04 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.
Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu poskupio za 17 centi na 103,21 dolar.
“Cijene su skočile kao reakcija na pad američkih zaliha”, navela je tržišni strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.
Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe u SAD u nedjelju dana zaključno sa 31. majem smanjene za 6,3 miliona barela, dosta više u odnosu na očekivanja analitičara, koji su prognozirali pad zaliha od 400.000 barela.
Pad zaliha utiče na rast cijena sirove nafte, budući da ukazuje na povećanje tražnje, koja je tradicionalno u porastu tokom ljetnje sezone, kada brojni Amerikanci putuju na odmor.
Glavni strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti, međutim, navodi da su trgovci oprezni uoči novih ekonomskih podataka iz Kine, koji će biti objavljeni sutra. Situacija u kineskoj privredi pomno je praćena na tržištima, budući da je Kina druga po veličini svjetska ekonomija i najveći potrošač energenata. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti