Nedjelja 21. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaPotencijal solarne energije u BiH – detaljna analiza

Potencijal solarne energije u BiH – detaljna analiza

BANJALUKA, Pronađena je detaljna analiza fotonaponskog sistema od 1kW, kojima se mjeri solarno zračenje i detaljno analizira potencijale proizvodnje solarne energije u BIH.

Rad se fokusira na analizu PV sistema za proizvodnju struje od 1 kW u BiH. Na početku su dati neki podaci o solarnoj energiji i PV sistemima, politikama za obnovljive izvore energije i fizičko-geografskom položaju i klimatskim karakteristikama BiH. Na osnovu PVGIS softvera, dati su rezultati izračunavanja godišnjih prosječnih vrijednosti optimalnih nagiba ploča, isijavanja sunca na horizontalnoj, vertikalno i optimalno nagnutoj ploči, odnos difuznog  i globalnog zračenja sunca, povezanosti zamagljenosti i prosječne temperature tokom dana u 24-satnog prosjeka temperatura za 27 gradova u BiH. Dat je ukupni godišnji zbor globalnog isijavanja po kvadratnom metru koje prime moduli optimalno nagnutih fiksiranih PV sistema od 1kW kao i ukupna godišnja proizvodnja električne energije različitih vrsta PV sistema od 1kW za 27 gradova u BiH, dobijenih od PVGIS-a.
Takođe je prikazano poređenje ukupne godišnje proizvodnje električne energije različitih vrsta PV sistema od 1 kW od monokristalnog silicijuma, CdTe i CIS solarnih modula, svakog ponaosob, za 27 gradova u BIH.
Izračunavanja vršena uz pomoć PVGIS programa su pokazala da, bez obzira na vrstu PV sistema većina električne energije u BiH može biti proizvedena PV sistemima uz pomoć CdTe solarnih ćelija. Neke praktične podatke i razmatranja koji su dati u ovom radu mogu iskoristiti klijenti ili kompanije koji su zainteresovani za investiranje u solarnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Analizu koju je uradio dr Tomislav Pavlović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu možete pogledati i preuzeti na ovom linku.

http://www.scribd.com/doc/146487089/Solar-energy-potential-in-Bosnia

 

solarnibiznis

1 KOMENTAR

  1. ciao,zainteresovana sam za proizvodnju pfotovoltaik energije ,molim vas pisite mi gdje i kako mogu kupiti i ugraditi module u tesnju

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti