Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostRadusin: Ko proizvodi ambalažni otpad dužan da ga ukloni

Radusin: Ko proizvodi ambalažni otpad dužan da ga ukloni

BIJELJINA, Ambalažni otpad na području Republike Srpske dužni su da uklone oni koji na ovom prostoru plasiraju svoj proizvod, rekla je pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin.

Radusinova, koja je pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, navela je da ambalažni otpad proizvođači mogu ukloniti samostalno, preko operatera ili da svoju obavezu prenesu na Fond za zaštitu životne sredine.

Ona je na sastanku sa privrednicima regije Bijeljina napomenula da su usklađeni propisi o ambalažnom otpadu i njegovom odlaganju u Srpskoj i Federaciji BiH i da su naknade za određene materijale iste u oba entiteta.

U oba entiteta, kaže Radusinova, propisi su koncipirani tako da je za odlaganje ambalažnog otpada predviđen operater sistema, naglasivši da u Srpskoj još nije imenovan operater.

Ona je dodala da su, prema informacijama koje ima, privrednici koji su formirali društvo i u narednom periodu Ministarstvu će podnijeti aplikaciju za dobijanje dozvole za obavljanje ovih poslova.

Radusinova je navela da su naknade ove godine smanjene za određene materijale za 30 odsto u odnosu na propise iz 2011. godine.

“Smatrali smo da privrednicima u ekonomskoj krizi treba pomoći i pružiti mogućnost da vode računa o otpadu i na lakši način ispune svoje obaveze”, rekla je Radusinova.

Predrag Tomić iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske rekao je da je Srpska na početku uvođenja seta zakonskih uredbi i pravilnika za ambalažu i ambalažni otpad.

“BiH se posljednja priključila zemljama u kojima postoje zakonske uredbe i pravilnici za odlaganje ambalažnog otpada”, rekao je Tomić i dodao da će BiH, prema iskustvu zemalja okruženja, veoma brzo biti njihov član.

“Naknade kod nas sada su daleko niže nego u susjednim zemljama, pa je npr. u BiH naknada za PET otpad 48 KM po toni, a ista ta naknada u Hrvatskoj se kreće oko 6.500 KM po toni”, rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, u BiH se po stanovniku troši oko 60 odsto uvoznog piva, a standard za evropske i zemlje okruženja je od 13 do 15 odsto. “Samo u 2012. godini na uvoz vode dato je 100 miliona KM, a na uvoz piva 238 miliona KM”, rekao je Tomić.

On je istakao da niko nema ništa protiv uvoza, ali upozorava da sve flaše i ambalaža ostaju u BiH i da je vrijeme da se svemu tome stane u kraj.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti