Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTestovi izdržljivosti elektrana na svakih šest godina

Testovi izdržljivosti elektrana na svakih šest godina

BRISEL, Evropska komisija zatražila je večeras da se svakih šest godina vrši test izdržljivosti nuklearnih reaktora u EU, kao što je to navedeno u novim bezbjednosnim pravilima sastavljenim nakon katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima.

“Cilj predloženih pravila je da se `evropeizuje` nuklearna bezbjednost. Nadamo se da ovaj prijedlog neće odbaciti zemlje članice”, rekao je evropski komesar za energetiku Ginter Ojtinger.

U prijedlogu se ističe da bi provjere 64 postojeće nuklearne elektrane trebalo da vrše timovi inspektora iz raznih dijelova EU, a ne nacionalni stručnjaci, s ciljem izbjegavanja nesreće poput one u Fukušimi 2011. godine i radi izrade plana u slučaju da se desi neka nuklearna katastrofa.

Ukoliko bi prijedlog bio usaglašen, u slučaju da neka od članica evropskog bloka ne uskladi bezbjednosne preporuke iznesene nakon testa izdržljivosti, to bi moglo dovesti do pravnog postupka i kazni iz Brisela.

Prema nadanjima Evropske komisije, pravila bi trebalo da budu odobrena u narednoj godini, a zemlje članice imaju vremenski rok od 18 mjeseci da ih unesu u sopstvene zakone.

Međutim, organizacija “Grinpis” kritikuje nova pravila jer smatra da “vrlo malo čine na izbjegavanju evropske Fukušime”.

Trenutno, u 14 članica EU postoje nuklearne elektrane, od kojih su neke opremljene sa nekoliko reaktora.

Dvije trećina reaktora nalazi se unutar radijusa od 15 kilometara do naseljenih mjesta sa više od 100.000 stanovnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti