Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPotpisana Mapa puta za energetske projekte

Potpisana Mapa puta za energetske projekte

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev potpisali su danas u Banjaluci Mapu puta za realizaciju energetskih projekata na području Srpske u okviru projekta “Južni tok”.

Dodik je rekao da je danas iz “Gasproma” stigla vijest da će gas za BiH i Republiku Srpsku biti jeftiniji za 13 odsto, računajući retroaktivno od marta ove godine.

Predsjednik Srpske izjavio je da je riječ o veoma važnom projektu koji će obezbijediti energetsku stabilnost i budućnost Srpske.

Dodik je istakao da će krak “Južnog toka” omogućiti ne samo poboljšanje standarda stanovništva, već će biti i podrška privredi.

“U ovom projektu predviđeno je da se grade i elektrane na gas, a u ovom trenutku posmatraju se lokacije za te elektrane. Ukupno gledano, ovo je jedan od najvažnijih razvojnih projekata Republike Srpske, koji će sigurno stabilizovati njenu budućnost”, rekao je Dodik novinarima poslije potpisivanja Mape puta.

On je istakao da je ogroman značaj za realizaciju projekta dala jaka volja i želja predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali i da se sa sigurnošću može reći da će projekat biti realizovan na dobrobit i kompanije “Gasprom” i Republike Srpske.

Predsjednik Srpske posebno je zahvalio zamjeniku predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” na dolasku u Banjaluku i potpisivanju Mape puta.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev rekao je danas da potpisani dokument otvara novi nivo saradnje Rusije i Republike Srpske i Federacije BiH, te naglasio da vlast na nivou BiH podržava ovaj projekat.

Medvedev je naveo da projekat ne bi bio moguć bez podrške predsjednika Republike Srpske.

On očekuje da do kraja godine budu završeni tehnički i ekonomski poslovi pripreme za izgradnju kraka gasovoda kroz Republiku Srpske, koji će uključivati i izgradnju termoelektrana na gas.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je poslije potpisivanja Mape puta da su prilikom posjete ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije dobili uvjeravanje da “Južni tok” tok ima podršku.

“Hoću da vjerujem da će podrška `Južnom toku` biti pitanje generalnog konsenzusa u BiH”, istakao je Bocan-Harčenko.

Potpisivanju Mape puta prisustvovali su i premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević, direktor preduzeća “Gas-res” Slobodan Puhalac, te Bocan-Harčenko.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti