Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiProtesti u Indoneziji zbog rasta cijene goriva

Protesti u Indoneziji zbog rasta cijene goriva

MANILA, Indonezijska policija ispalila je danas suzavac i gumene metke na demonstrante, koji su ih gađali kamenicama tokom protesta zbog plana vlade o povećanju cijene goriva.

Nekoliko ljudi povrijeđeno je u sukobima između policije i demonstranata u vrijeme kada se poslanici u parlamentu pripremaju za odobrenje amandmana na budžet, čime će biti otvoren put za prvo povećanje cijena goriva od 2008. godine.

Prema riječima portparola policije Agusa Rijanta, pet demonstranata, novinar i sedam policajaca povrijeđeno je u sukobima u gradu Ternate, na ostrvima Maluku, na istoku Indonezije.

Oko 2.000 demonstranata bacalo je kamenice i štapove na policiju, koja je odgovorila ispaljivanjem gumenih metaka i suzavca.

Lokalni policijski zvaničnik rekao je da je u gradu Džambi, na ostrvu Sumatra, nekoliko stotina demonstranata pokušalo da probije kapiju na ulazu u lokalni parlament, ali policija je ispalila suzavac kako bi ih rastjerala.

Ispred parlamenta u Džakarti, oko 3.000 demonstranata palilo je gume i nosilo transparente na kojima je pisalo “Odbacimo povećanje cijena goriva” i “Objesimo predsjednika Susila Bambanga Judojona”.

Policija je saopštila da je oko 19.000 policajca raspoređeno širom Džakarte.

Analitičari navode da će, iako samo mali broj stanovnika ima automobil, plan o povećanju cijena goriva izazvati rast troškova ostale robe, jer će poskupjeti njihov prevoz.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti