Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja zbog zabrinutosti oko Bliskog istoka

Nafta skuplja zbog zabrinutosti oko Bliskog istoka

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su jutros porasle, podstaknute rastom zabrinutosti oko konflikta u Siriji i političkih nemira u Turskoj, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu poskupjela je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za pet centi na 97,82 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.
Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za avgustovsku isporuku na berzi u Londonu porastao za devet centi na 105,56 dolara za barel.
“Nafta je uvijek veoma osjetljiva na svaki tip krize ili potencijalne krize”, navela je strateg singapurske firme IG markets Keli Tio.
Sirija je juče bila prva tema samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Sjevernoj Irskoj. Cijene sirove nafte skočile su prošle nedjelje nakon što je Vašington saopštio da ima dokaze da su snage sirijskog režima koristile hemijsko oružje i obećao vojnu pomoć pobunjenicima.
Analitičar firme Fet profits iz Sidneja Dejvid Lenoks navodi da trgovci iščekuju i ovonedjeljni sastanak američke Uprave federalnih rezervi (Fed), da bi vidjeli kakvi su njeni planovi u vezi sa programom privrednih stimulacija poznatim kao kvantitativno labavljenje.
“Vjerujemo da neće biti smanjen obim kvantitativnog labavljenja i da će Fed nastaviti da podstiče ekonomiju. To će doprinijeti rastu cijena nafte”, rekao je Lenoks Frans presu. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti