Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiERS dobila spor vrijedan 107 miliona KM

ERS dobila spor vrijedan 107 miliona KM

BANJALUKA, Ustavni sud BiH donio je 24. maja konačnu i obavezujuću odluku kojom je odbijena apelacija preduzeća za proizvodnju računara i računarskih programa “SB Soft” iz Beograda u predmetu protiv “Elektroprivrede Republike Srpske”, čime je stavljena tačka na dugogodišnji sudski spor vrijedan više od 107 miliona KM.

Glavni pravni savjetnik u “Elektroprivredi RS” Drago Vujanić izjavio je da je spor riješen u korist “Elektroprivrede”, a da je odlukom potvrđeno da nije povrijeđeno pravo apelanta na imovinu i da nema povrede prava na pravično suđenje, zbog čega je apelacija odbijena kao neosnovana.
– Taj sudski spor prijetio je da ozbiljno ugrozi poslovanje ERS, a time i redovno snabdijevanje kupaca u RS električnom energijom. Spor je počeo tužbom “SB Softa” 2002. godine radi ispunjenja Ugovora o realizaciji poslovno-informacionog sistema za potrebe elektrodistributivnih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede RS” zaključenog 1999. godine – rekao je Vujanić.
On je dodao da su u odluci Ustavnog suda posebno apostrofirane činjenice da je Osnovni sud u Trebinju, kao prvostepeni sud, pogrešno primijenio materijalno pravo kad je usvajao tužbeni zahtjev “SB Softa”, te da su Okružni sud u Trebinju i Vrhovni sud RS apelantu pružili pravnu zaštitu u okviru postavljenog tužbenog zahtjeva.
Postupak po prvoj tužbi prekidan je dva puta odlukom Osnovnog suda u Trebinju, a raskidom ugovora između ERS i “SB Softa” 2006. godine ta tužba postala je bespredmetna.
Vujanić navodi da je “SB Soft” drugu tužbu, uz tužbeni zahtjev od preko 53 miliona KM, podnio 2004. godine.
– Prema toj tužbi elektrodistributivna preduzeća u RS neovlašćeno su koristila “SB Softov” poslovno-informacioni sistem. Po toj tužbi od 2004. do 2009. godine doneseno je ukupno pet presuda. Prema dvjema presudama Osnovnog suda u Trebinju, tužba “SB Softa” je usvojena i toj firmi dosuđeni su traženi iznosi – kaže Vujanić.
On je dodao da je Okružni sud u Trebinju u dva navrata ukinuo te presude, a da je Vrhovni sud RS, kao neosnovanu, odbio reviziju koju je tražio “SB Soft”.
Poslije te odluke Vrhovnog suda RS “SB Soft” iskoristio je pravo na podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH koji je tu apelaciju odbio, čime je okončan taj dugotrajni spor.

Bitka
Vujanić ističe da je konačnim odbijanjem apelacije kao neosnovane okončana dugotrajna i mukotrpna bitka pravnog tima ERS.
– Tim je bio ojačan kvalitetnim i profesionalnim advokatskim timom. Otklonjena je vrlo ozbiljna prijetnja po imovinu ERS, a time i ugroženost redovnog snabdijevanja električnom energijom kupaca u RS i šire – rekao je Vujanić. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti