Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta pojeftinila poslije Bernankijeve izjave

Nafta pojeftinila poslije Bernankijeve izjave

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte danas su opale na indikativnim berzama u SAD i Evropi, poslije najave predsjednika američkih Federalnih rezervi (Fed) Bena Bernankija da bi ta centralna banka mogla kasnije u toku ove godine  da otpočne postepeno ukidanje programa obimnog stimulisanja domaće privrede.

Bernanki je, poslije dvodnevnog zasjedanja operativnog rukovodstva Fed-a, rekao da bi, u slučaju povoljnog razvoja privredne situacije, prvo bile preduzete mjere za postepeno smanjenje otkupa vladinih obveznica, dok bi u toku 2014. taj program bio i potpuno ukinut. Fed od prošle godine, a prema ranije odobrenom vladinom programu, mjesečno “upumpava” u američku privredu, oko 85 milijardi dolara.
Izvještaj o rastu naftnih zaliha u SAD takođe je uticao na tržišnu klimu, pa je američka laka nafta za julski rok isporuke pojeftinila na berzi u Njujorku 1,68 dolara, na 96,56 dolara za barel, dok je na drugom velikom tržištu u Londonu ista količina najvažnije energetske sirovine vrijedila 104,49 dolara, ili 1,63 dolara manje nego na kraju prethodnog poslovnog dana.
Agencija Blumberg je izvjestila da su komercijalne rezerve nafte u SAD uvećane u sedmici zaključno sa 14. junom, za 300 hiljada barela, na 394,1 miliona barela, iako su analitičari prethodno predviđali smanjenje tih skokova.
Investitore, prema agencijskim izvještajima iz Njujorka, brine najnovija procjena rasta američke privrede u ovoj godini, koja je nešto lošija nego prethodna, jer se predviđa rast ekonomije SAD u rasponu od 2,3 do 2,6 odsto, prema ranijih 2,3 do 2,8 procenata, što je takođe podstaklo pojeftinjenje nafte.
Niži od prognoziranog privredni rast u SAD vjerovatno bi se negativno odrazio na tražnju i cijene nafte, smatraju eksperti. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti