Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNajveći pad cijene nafte od novembra

Najveći pad cijene nafte od novembra

NJUJORK/LONDON, Sirova nafta je sinoć pojeftinila, zbog lošijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja u Kini i najave da će SAD možda ukinuti program stimulisanja ekonomskog rasta.

U zaključnom poslovanju na vodećoj evropskoj berzi za promet te sirovine u Londonu, nafta je pojeftinila bezmalo četiri dolara po barelu, što je najveći pad naftnih kotacija na tom tržištu od 7. novembra minule godine.
Nafta je na glavnoj američkoj berzi u Njujorku takođe znatno pojeftinila  – za  2,84 dolara – ali su kotacije te vitalne sirovine jutros, na oba pomenuta tržišta, stabilne s tim što u Njujorku variraju u uskom rasponu od 95,40 dolara po barelu, dok ista količina na londonskom tržištu trenutno vrijedi 102,64 dolara.
Tržišni ekspert Viktor Šum, izvršni direktor kompanije IHS Parvin i Gerc u Singapuru, smatra da trenutno na naftnom tržištu nema faktora koji bi mogli da bitnije podstaknu rast cijena te sirovine. Šum kaže da se opadajuća tendencija na tržištu nafte može nastaviti i u narednom periodu, imajući u vidu situaciju na globalnim efektnim berzama, poslije najave američke emisione banke da će možda već od jeseni umanjiti, a iduće godine sasvim i obustaviti, stimulativni program za podsticanje privredne aktivnosti.
Lošiji od očekivanih podaci o kretanjima u kineskoj prerađivačkoj industriji takođe negativno utiču na cijene nafte, jer se Kina sada smatra, zbog visokog privrednog rasta i ogromnog uvoza raznih sirovina, ključnim motorom globalnog ekonomskog oporavka.
Junski HSBC indeks nabavki za potrebe proizvodnje opao je u Kini više nego što se očekivalo – na 48,3 poena – što je najniži nivo tog pokazatelja od septembra protekle godine.
Analitičari navode da pad tog indeksa ispod granice od 50 poena ukazuje na stagnaciju i pad privredne aktivnosti, dok vrijednost istog indikatora veća od navedene granice znači da je ekonomija u ekspanziji. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti