Ponedjeljak 2. Oktobar 2023.

CAPITAL.BA

HomeSolarna energijaProjektom "Adriakold" iskoristiti solarnu energiju

Projektom “Adriakold” iskoristiti solarnu energiju

BANJALUKA, Projektom “Adriakold” biće omogućena alternativna rješenja za hlađenje objekata korištenjem solarne energije, a Ekonomski institut Banjaluka učestvovaće u analizi potreba, nakon čega će biti sačinjena studija izvodljivosti na području Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, rečeno je na okruglom stolu o solarnom hlađenju u Banjaluci.

Studija će biti dostupna svim potencijalnim korisnicima tehnologije solarnog hlađenja i služiće kao uputstvo za korištenje predložene rashladne tehnike, saopšteno je iz Ekonomskog instituta.

Profesor Mašinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Petar Gvero istakao je da je “Adriakold” prvi projekat iz oblasti korištenja solarne energije za potrebe hlađenja na ovom prostoru, gdje postoji značajan solarni potencijal.

On je dodao da su sektori usluga, prehrambene industrije i javni sektor posebno značajni sa aspekta korištenja rashladne opreme, zbog čega svaka ušteda u potrošnji električne energije može da ima veliki uticaj na racionalizaciju njihovih troškova poslovanja.

“Treba napomenuti da je zbog klimatskih poremećaja opšti trend povećanja korištenja rashladnih uređaja u svim sektorima, što ih čini značajnim faktorom koji utiče na strukturu potrošnje električne energije. Na svjetskom nivou to je već oko polovina ukupno utrošene električne energije”, rekao je Gvero.

“Adriakold” projekat odobren je u okviru IPA Jadranskog programa “Štednja energije i obnovljivi izvori energije” ukupne vrijednosti 2, 635 miliona evra, a Ekonomski institut Banjaluka nosilac je projektnih aktivnosti na području BiH.

Period provođenja projekta je od oktobra 2012. do marta 2015. godine, a vodeći partner je Naučni park “Area” iz Trsta, dok su ostalih 11 partnera predstavnici instituta, provincija, lokalnih uprava, nacionalnih i regionalnih razvojnih agencija iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Albanije.

Okrugli sto održan je u organizaciji Ekonomskog instituta Banjauka, u saradnji sa Energetskim klubom Banjaluka. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti