Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSlovačka ulaže u energetiku Srbije

Slovačka ulaže u energetiku Srbije

BEOGRAD, Slovačka je zainteresovana za izgradnju dva velika energetska objekata u Srbiji – gasne elektrane u Novom Sadu i gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin. Kombinovanu termoelektranu-toplanu u Novom Sadu treba da realizuje međunarodni konzorcijum preduzeća, a projekat je vredan 450 miliona evra, izjavio je predsjednik Regulatorne kancelarije za mrežne industrije Slovačke (URSO) Jozef Holjenčkih, prilikom nedavne posete Beogradu.

Izgradnju regionalnog gasovoda Aleksandrovac-Novi Pazar-Tutin treba da realizuje slovački konzorcijum “Euroframe” koji je prošle godine potpisao ugovor o izgradnji gasovoda sa “Srbijagasom”, dodao je Holjenčkih.

Nedavno započeta i slovačka investicija u izgradnju prve solarne elektrane snage jedan megavata (MW) na lokalitetu “Tancoš” u Vojvodini, podsjetio je on i naveo da je ukupna vrijednost tog posla 1,5 milona evra, a da je investitor slovačko preduzeće Prima energy koje je registrovano u Srbiji. 

Slovačka preduzeća vide realne mogućnosti ulaganja i u ostale vidove obnovljive energije u Srbiji, pa je tako slovački konzorcijum firmi u opštini Bač, prošle godine, počeo izgradnju četiri biogasne stanice u vrijednosti od 15,2 miliona evra, kazao je Holjenčkih i dodao da ta preduzeća planiraju izgradnju još četiri biogasne stanice u Kanjiži.

Preduzeće Credo Invest želi da gradi na desetine malih elektrana u Srbiji vrijednosti 100-150 miliona evra i u vezi sa tim, ta firma bi trebalo intenzivno da sarađuje sa opštinama Raška i Tutin sa kojima će, prilikom razvoja lokaliteta pogodnih za izgradnju, biti potpisan memorandum o saradnji.

I Slovačka regulatorna kancelarija mrežnih industrija je 2011. godine pobjedila na međunarodnom tenderu koji je objavila EU za pomoć Srbiji, koji se sprovodi u vidu tvinning projekta Usavršavanje kadrova Agencije za Energetiku Republike Srbije(AERS), rekao je Holjenčkih.

Taj projekat, koji će kadrovima AERS-a omogućiti da se obuče i pripreme za reforme na tržištu električne energije i gasa i za korišćenje Trećeg energetskog paketa EU, trajaće do decembra 2013.godine, precizirao je Holjenčkih. (Tanjug)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti