Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKontrola nuklearki na šest godina

Kontrola nuklearki na šest godina

BRISEL, Evropska komisija objavila je Nacrt zakona o nuklearnoj bezbjednosti, među čijim odredbama je i ona o obaveznom testiranju nuklearnih centrala u EU svakih šest godina.

U Evropi rade 132 reaktora, od toga gotovo polovina u Francuskoj. Članice EU složile su se da su potrebni veća bezbjednost postojećih nuklearnih elektrana i bolje informisanje javnosti u slučaju problema u elektrani, ali nemaju zajednički stav o budućim kapacitetima čijoj se izgradnji neke članice protive, a druge je planiraju.

Kako je predviđeno, članice će se dogovoriti o dijelovima koji će biti testirani i zajedničkoj metodologiji po kojoj će raditi multinacionalni timovi. Komisija istovremeno zadržava pravo da pošalje inspektore u zemlju koja kasni s testiranjem ili ga ne sprovodi kako treba.

“Naš zadatak u Komisiji je da osiguramo da u svakom trenutku bezbjednost bude na prvom mjestu u svakoj od elektrana“, istakao je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

Testiranja rađena u Evropi poslije katastrofe u Fukušimi pokazala su da je za unapređenje bezbjednosti u nuklearnim postrojenjima potrebno između 10 i 25 milijardi evra. (Euractiv.rs)

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti