Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasJači dolar - jeftinija nafta

Jači dolar – jeftinija nafta

NJUJORK/ LONDON, Cijene sirove nafte na dvije vodeće svjetske berze, u Njujorku i Londonu, danas su bile nešto niže nego na samom kraju protekle sedmice, a tržišni analičari kao glavni razlog pojeftinjenja te sirovine navode jačanje kursa dolara.

Trgovci naftom pažljivo će odmjeriti i novu procjenu ekonomskog rasta SAD u prva tri ovogodišnja mjeseca, pa će i to uticati na dalje kretanje naftnih kotacija u toku ove sedmice, prenosi francuska agencija AFP.
Američka laka nafta, porijeklom iz zapadnog Teksasa, ugovarana je u Njujorku, za avgustovski termin isporuke, po cijeni od 93,33 dolara za barel, ili 36 centi ispod nivoa zabilježenog u petak.
Istovremeno je na londonskoj berzi ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent”  vrijedila 100,37 dolara, ili 54 centa manje nego tokom završne trgovine u petak.
“Poslije prošlonedjeljnog pada cijena, nafta je ponovo pojeftinila zbog jačanja dolara”, izjavio je šef prodaje trgovinske kompanije CMC market u Singapuru, Džejson Hjudžis.
Dolar je, inače, jutros u zaključnom poslovanju na vodećoj dalekoistočnoj deviznoj berzi u Tokiju ojačao i razmjenjivao se za 98,24 jena, prema 97,87 potkraj prošlonedjeljnog poslovanja u Njujorku.
Na kretanje naftnih kotacija će uticati, prema ocjeni beranskih stručnjaka, i treća po redu procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine. Ti podaci ministarstva trgovine SAD trebalo bi da budu objavljeni u srijedu.
Hjudžis ukazuje da bi eventualna procjena naviše rasta američkog BDP-a mogla da znači da će emisiona banka SAD, ranije nego što se očekuje, olabaviti program otkupa državnih obveznica kojim se svakog mjeseca u bankarski sektor uliva oko 85 milijardi dolara svježeg novca.
Cijene nafte i akcija su, inače, protekle sedmice osjetno opale, nakon što je šef Federalnih rezervi SAD, Ben Bernanki, najavio da bi američka centralna banka uskoro mogla da smanji, a sljedeće godine i sasvim ukine otkup državnih obveznica, ukoliko se američka privreda bude oporavljala poželjnim tempom. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti